VO

Financieel wanbeheer bij SvPO-scholen; bestuurder moet weg

Het bestuur van de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) heeft voor ruim 22 miljoen euro aan publiek geld onrechtmatig uitgegeven, waarvan 16 miljoen aan vastgoed dat in private handen is gebracht. Financieel ‘wanbeleid’ heeft de instellingen ernstig in gevaar gebracht, oordeelt de inspectie. De verantwoordelijke bestuurder moet weg, aldus minister Wiersma.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

heilig-hartkerk_2019_1

Beeld: Redactie Onderwijsblad

Met een officiële aanwijzing wil de minister SvPO-oprichter en bestuurder Misha van Denderen zo snel mogelijk wegsturen. "Als je op een van deze scholen zit, dan krijg je niet altijd het onderwijs dat je verdient. Hoe hard je ook je best doet. Dat is niet eerlijk en onacceptabel. De bestuurder van deze scholen is drukker bezig met rechtszaken voeren dan met de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Ik vind dat deze bestuurder zijn taak verwaarloost en het vertrouwen niet waard is. Daarom doe ik er alles aan om deze bestuurder weg te krijgen", aldus een verklaring van OCW vanmiddag.

Onrechtmatig

De aanwijzing volgt op een reeks rapporten van de Onderwijsinspectie over vastgoedinvesteringen bij SvPO die vandaag openbaar zijn geworden. De inspectie is een handhavingstraject gestart om geld terug te halen. Gemeenten, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie zijn door de inspectie ingelicht.

In ongekend harde bewoordingen oordeelt de inspectie dat er sprake is van ‘financieel wanbeleid, ongerechtvaardigde verrijking en onrechtmatig handelen waarbij financieel voordeel behaald is ten gunste van de bestuurder of derden’. De situatie is volgens de inspectie extra zorgelijk omdat er juist geld nodig is om het onderwijs te verbeteren: drie van de acht scholen zijn zeer zwak verklaard, waarvan de school in Utrecht voor de tweede keer op rij. Als verbeteringen bij de Utrechtse school uitblijven, draait minister Wiersma daar vanaf volgend schooljaar de geldkraan dicht.

Vastgoed

Bijna 16 miljoen euro aan publiek geld stak SvPO de afgelopen jaren in nieuwbouw of verbouwingen op vier locaties, in Hurdegaryp, Geldermalsen, Hoorn en Deventer. Dat is een derde van de rijksbekostiging die alle SvPO-scholen samen in de periode 2018-2020 voor onderwijs ontvingen. Ook ouderbijdragen zijn aangewend om huisvesting te financieren. Begin maart reconstrueerde het Onderwijsblad al hoe publiek gefinancierd vastgoed in private handen is gebracht.

De Haagse rechtbank gaf vanochtend groen licht voor de publicatie van de rapporten. SvPO-oprichter en bestuurder Misha van Denderen probeerde de rapporten met een kort geding uit de openbaarheid te houden. Hij verzet zich tegen de bevindingen, bestrijdt dat publiek geld is onttrokken aan scholen en suggereert dat de inspectie met de nieuwe rapporten de druk op het SvPO-bestuur wil opvoeren.

Onlangs werd bekend dat de inspectie aangifte tegen hem heeft gedaan.

Het Onderwijsblad nam de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs de afgelopen jaren onder de loep.

->Hoe SvPO publiek vastgoed in private handen bracht (1 maart 2022): over schoolgebouwen betaald met onderwijsgeld en ouderbijdragen die in handen zijn gebracht van een private stichting.

->De prijs van de kleine klas (25 februari 2020), over docenten die gefrustreerd afhaakten en onderwijsgeld dat buiten de klas op de bank en in stenen belandt

->Een ‘giftenkas’ voor persoonlijk onderwijs (25 augustus 2019), over opmerkelijke financiële constructies, ouderbijdragen en private stichtingen

Lees alle artikelen over SvPO op deze site. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er in het onderwijs speelt? Word lid van de AOb en ontvang elke maand het Onderwijsblad.

CHECK ALLE VOORDELEN VAN HET LIDMAATSCHAP