De Heilig Hart-kerk in Deventer.
De Heilig Hart-kerk in Deventer.

Beeld: Redactie Onderwijsblad

Inspectie doet aangifte tegen SvPO-bestuurder

De Onderwijsinspectie heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen bestuurder Misha van Denderen van de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). De aangifte hangt samen met een recent onderzoek dat de inspectie heeft afgerond naar de huisvesting en financiering bij SvPO.

Dat heeft de inspectie vanmiddag naar buiten gebracht. Het bericht spreekt over een vermoeden van ‘een of meerdere strafbare feiten’, niet vermeld wordt welke dat betreft. Wel meldt de inspectie dat de vermoedens ‘zijn gebaseerd op de onderzoeken die de afgelopen maanden zijn gedaan naar de huisvesting van de betreffende scholen en de bijbehorende transacties.’

Dat inspectie-onderzoek zou vorige week openbaar worden, maar Van Denderen is naar de rechter gestapt om de publicatie ervan tegen te houden. Het kort geding dient op donderdag 24 maart bij de rechtbank in Den Haag.

Private stichting

Het Onderwijsblad reconstrueerde vorige week hoe bij SvPO de afgelopen jaren publiek gefinancierd vastgoed in juridische handen is gebracht van een private stichting, die net als de scholen wordt voorgezeten door Van Denderen. Het gaat om schoolgebouwen in Hurdegaryp, Geldermalsen, Hoorn en Deventer, die zijn gerealiseerd of gerenoveerd met onderwijsgeld en ouderbijdragen. De stichting mocht de gerenoveerde schoolgebouwen in Hoorn en Deventer na verbouwing overnemen voor de oorspronkelijke koopsom.

Het nieuwe inspectie-onderzoek is een vervolg op kritische rapporten vorig jaar. Op 24 maart zou er ook een debat in de Tweede Kamer worden gehouden over SvPO, maar dat wordt waarschijnlijk uitgesteld.

Meer nieuws