Starters

Als starter in het onderwijs komt er veel op je af. Je gaat op zoek naar een baan op een passende school, voert sollicitatiegesprekken, salarisonderhandelingen en gaat zelfstandig een klas lesgeven. De AOb helpt studenten en starters graag op weg. Op deze pagina vind je daarom veel handige tips die je direct kunt gebruiken in de praktijk. Ook vertellen we meer over waar je als starter allemaal recht op hebt en welk salaris je als leraar kan verwachten bij je eerste baan.

De beste start in het onderwijs maak je door gratis student-lid te worden wanneer je studeert. Werk je al in het onderwijs, dan zijn voor nieuwe leden de eerste 3 maanden gratis. Als lid bouw je een netwerk op met collega’s in jouw sector en kan je bij ons terecht met vragen over jouw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld over je contract of loonstrook of bij juridische vraagstukken

Word lid

LB, LC, L10: er zijn veel salarisschalen in het onderwijs. Weten wat je gaat verdienen als je begint met werken in het onderwijs? Doe de AOb Salarischeck en kom er in een mum van tijd achter. Alles over bruto, netto, startsalarissen en meer.

ALLES OVER SALARIS

Vakantiedagen, scholingsbudget en reiskostenvergoeding. Het zijn voorbeelden van arbeidsvoorwaarden in het onderwijs. Deze afspraken zijn vastgelegd in cao's. De AOb onderhandelt over deze arbeidsvoorwaarden met de werkgevers.

ALLES OVER ARBEIDSVOORWAARDEN

Als je begint met lesgeven komt er veel op je af. Hoe blijf je bijvoorbeeld consequent en wat zijn de trucs om makkelijk de klas op orde te krijgen? Bekijk de tips die al vaak met succes zijn toegepast en ontdek hoe ze bij jou werken.

ALLES OVER TIPS VOOR IN DE KLAS

Yes, diploma binnen! Solliciteren is de volgende stap: een serieuze en belangrijke zaak. Bedenk wat jouw meerwaarde is en bereid je goed voor. Alles wat je moet weten om jouw droombaan in het onderwijs te bemachtigen.

ALLES OVER SOLLICITEREN

Doe je nu heel ander werk, maar droom je van het leraarschap? Van een baan in het basisonderwijs, op een middelbare school of juist een roc. Dan kun je, als je aan voldoende eisen voldoet, zij-instromer worden.

ALLES OVER ZIJ-INSTROMERS

De AOb komt op voor leraren en ondersteuners, zowel onderwijsinhoudelijk als arbeidsvoorwaardelijk. Studenten en starters kunnen lid worden en zo met al hun vragen terecht bij de bond, ook ontvang je als lid elke maand het Onderwijsblad.

ALLES OVER AOB EN STARTERS