Starters

In het onderwijs zijn we ontzettend blij met nieuwe collega’s! Je bent heel hard nodig, mede door het lerarentekort. Helaas is nog niet alles optimaal geregeld voor studenten en zij-instromers. Zo krijgen niet alle studenten een eerlijke vergoeding voor stage en verschilt het sterk per school hoe zij-instromers worden begeleid in het beroep. Herken jij dit? Of gaat het bij jou juist heel goed?

Wat moet er veranderen?
De AOb hoort heel graag jullie ervaringen! Op basis hiervan kunnen ons inzetten om betere afspraken te maken met werkgevers (via de CAO) en met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Start optimaal
De beste start in het onderwijs maak je door gratis student-lid van de AOb te worden wanneer je studeert. Als lid bouw je een netwerk op met collega’s in jouw sector en kun je bij ons terecht met vragen over jouw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld over je contract, loonstrook of bij juridische vraagstukken. Word lid!

LB, LC, L10: er zijn veel salarisschalen in het onderwijs. Weten wat je gaat verdienen als je begint met werken in het onderwijs? Doe de AOb Salarischeck en kom er in een mum van tijd achter. Alles over bruto, netto, startsalarissen en meer.

ALLES OVER SALARIS

Vakantiedagen, scholingsbudget en reiskostenvergoeding. Het zijn voorbeelden van arbeidsvoorwaarden in het onderwijs. Deze afspraken zijn vastgelegd in cao's. De AOb onderhandelt over deze arbeidsvoorwaarden met de werkgevers.

ALLES OVER ARBEIDSVOORWAARDEN

Als je begint met lesgeven komt er veel op je af. Hoe blijf je bijvoorbeeld consequent en wat zijn de trucs om makkelijk de klas op orde te krijgen? Bekijk de tips die al vaak met succes zijn toegepast en ontdek hoe ze bij jou werken.

ALLES OVER TIPS VOOR IN DE KLAS

Yes, diploma binnen! Solliciteren is de volgende stap: een serieuze en belangrijke zaak. Bedenk wat jouw meerwaarde is en bereid je goed voor. Alles wat je moet weten om jouw droombaan in het onderwijs te bemachtigen.

ALLES OVER SOLLICITEREN

Doe je nu heel ander werk, maar droom je van het leraarschap? Van een baan in het basisonderwijs, op een middelbare school of juist een roc. Dan kun je, als je aan voldoende eisen voldoet, zij-instromer worden.

ALLES OVER ZIJ-INSTROMERS

De AOb komt op voor leraren en ondersteuners, zowel onderwijsinhoudelijk als arbeidsvoorwaardelijk. Studenten en starters kunnen lid worden en zo met al hun vragen terecht bij de bond, ook ontvang je als lid elke maand het Onderwijsblad.

ALLES OVER AOB EN STARTERS