Zij-instromers

Doe je nu heel ander werk, maar droom je van het leraarschap? Van een baan in het basisonderwijs, op een middelbare school of juist een roc. Dan kun je, als je aan voldoende eisen voldoet, zij-instromer worden.

Er zijn verschillende wegen die naar de klas leiden, aldus het ministerie van Onderwijs. Per onderwijssector verschillen de eisen. Wil je werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs dan heb je een afgeronde hbo-opleiding of een universitair diploma nodig. Wil je les gaan geven in een beroepsgericht profiel op een middelbare school, zoals mobiliteit en transport, dan is een vak-diploma op mbo 3 of 4-niveau een vereiste.

De beste start in het onderwijs maak je door lid te worden van de AOb. Nu zelfs met de eerste 3 maanden gratis! Als lid bouw je een netwerk op met collega’s in jouw sector en kan je bij ons terecht met vragen over jouw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld over je contract of loonstrook of bij juridische vraagstukken.
Word lid

Om als zij-instromer aan de slag te gaan, wordt er een geschiktheidsonderzoek gedaan. De lerarenopleiding bekijkt dan of je voldoende bekwaam bent om direct voor de klas te staan en of tegelijkertijd binnen twee jaar je lesbevoegdheid kunt halen. In het mbo beoordelen de roc’s dit. Vervolgens sluit je met de school een begeleidingsovereenkomst af. De school stelt je maximaal twee jaar aan als leraar waarin je lesgeeft en scholing volgt. Op deze pagina van het ministerie van Onderwijs: ‘Hoe kan ik als zij-instromer lesgeven in het onderwijs?’ vind je alle informatie.

Tweedegraads bevoegdheid

Als je over een bachelor-diploma beschikt die aansluit op een schoolvak, kun je een zogenoemde kortere ‘kop-opleiding’ volgen. Daarmee zet je een ‘kop’ op je studie, zodat je een tweedegraads lesbevoegdheid hebt. Zo’n éénjarige opleiding bereidt je voor op het leraarsvak en richt zich op didactische en onderwijskundige vaardigheden. Vakinhoudelijke kennis word je geacht in huis te hebben.

Je kan niet zomaar na elke studie een kop-opleiding voor elk vak volgen. Met de hbo-bachelor Bedrijfseconomie kun je bijvoorbeeld de kop-opleiding leraar Algemene Economie volgen, of met wo-bachelor Geografie stroom je door naar de kop-opleiding leraar Aardrijkskunde.

Checklist

De weg naar de klas verschilt per persoon en per onderwijssector. Bekijk de website van het ministerie van Onderwijs. Op die pagina vind je alles wat je moet weten om zij-instromer te worden. Doe daarna de handige checklist: ‘Hoe word ik leraar’. Vul de vragen in en er komt een persoonlijk traject uit voor de onderwijssector waar jij in wil werken. Ook zie je gelijk welke subsidies er zijn.

In het Onderwijsblad, het tijdschrift van de AOb, schreef journalist Mandy Pijl eerder een artikel over hoe je als zij-instromer overleeft op de basisschool. Ze deelde haar ervaringen en interviewde andere zij-instromers. Lees het artikel: ‘Overleven op de basisschool als zij-instromer’.