Hoger Beroepsonderwijs

Alles over de cao hoger beroepsonderwijs

Aan het begin van de zomer van 2023 sloten de vakbonden en de Vereniging Hogescholen (VH) een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao.  

De jongste cao geldt - met terugwerkende kracht - van 1 april 2023 en loopt tot 1 juli 2024. Dat is vijftien maanden in totaal. Eind maart 2023 maakten de onderhandelaars bekend dat de vorige cao zou worden verlengd. Op 28 juni 2023 kwamen de onderhandelaars tot een nieuw akkoord. In het cao-overleg voor het hbo is de AOb de grootste vakbond.

We doen voor medewerkers in de laagste salarisschalen iets extra’s

AOb-bestuurder hoger beroepsonderwijs Douwe van der Zweep onderhandelt namens de bond

De belangrijkste afspraken uit het cao-akkoord 2023-2024 op een rij:

Benieuwd hoeveel je er op vooruit gaat?

Hieronder een opsomming van de percentuele salarisverhoging voor werknemers die het maximum van de schaal hebben bereikt. 

Schaal 1  13,81 procent 
Schaal 2  13,13 procent
Schaal 3 12,57 procent 
Schaal 4 12,26 procent 
Schaal 5 11,97 procent 
Schaal 6  11,75 procent
Schaal 7 11,25 procent
Schaal 8 

10,68 procent 

Schaal 9  10,20 procent 
Schaal 10  9,85 procent 
Schaal 11 11,33 procent 
Schaal 12  10,45 procent 
Schaal 13 tot en met 18 6,36 procent

 Bron: Algemene Onderwijsbond, onderhandelaarsakkoord 2023-2024

Cao-afspraken scholing

Hogescholen moeten jaarlijks minimaal 6 procent van het totale jaarinkomen besteden aan professionalisering. Leidinggevenden maken met docenten en ondersteuners afspraken over de scholingsactiviteiten en leggen dit schriftelijk vast. Heb je een dienstverband van 0,4 fte of meer? Dan heb je recht op 40 uur per jaar om te werken aan je bekwaamheid. Werknemers met een kleiner dienstverband krijgen minder uren. De werkgevers moeten zorgen dat deze uren in de jaartaak zijn vrijgesteld. Als je in opdracht van de werkgever moet bijscholen en dit niet kan weigeren moet de werkgever 100 procent vergoeden in tijd en in geld.

Veelgestelde vragen

Douwe van der Zweep, AOb-bestuurder voor het hoger onderwijs, schat dat nog veel hbo-medewerkers een spaarpotje aan di-uren hebben: “We krijgen er veel vragen over. Vooral in coronatijd zijn de di-uren minder opgenomen.”

Medewerkers met spaartegoeden kunnen dat in 2023, 2024 en 2025 tot 45 uur per jaar laten uitbetalen. Ze krijgen meer tijd om de spaartegoeden op te maken. Dit hoeft niet meer voor 1 september 2023 te gebeuren. Werknemers krijgen verder de mogelijkheid om di-uren - tot 90 uur - te kopen of te verkopen.

Ga je met pensioen of stopt je dienstverband? Dan kun je het tegoed aan uren wat je nog hebt staan in één keer opnemen, voorafgaand aan je vertrek.

De uitgewerkte afspraken vind je onderaan deze pagina bij de downloads.

Werkgevers kunnen, na instemming van de PMR, maximaal een week en vier al dan niet aaneengesloten dagen aanwijzen als verplichte vakantie. De overige dagen zijn vrij opneembaar tenzij er gewichtige redenen zijn van de werkgever om zich ertegen verzetten. De cao laat ruimte voor uitzonderingen. In overleg met de PMR kan de werkgever langere perioden als verplichte vakantie aanwijzen. Hiervoor is instemming van de PMR vereist. De PMR kan compensatie-afspraken maken.

De reiskosten voor woon-werkverkeer worden per hogeschool vastgesteld. Dit kan dus verschillen per school. Voor dienstreizen op basis van openbaar vervoer, tenzij je toestemming hebt om met eigen vervoer te reizen, geldt het fiscaal maximum.

In de cao staat dat hogescholen voorkomen dat zieke medewerkers tot het bestaansminimum terugvallen. Scholen sluiten daarvoor een collectieve verzekering af of garanderen een minimum inkomen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Deze afspraak geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020. Deze datum is belangrijk, want het zorgt ervoor dat collega's die ziek zijn geworden tijdens de covid-pandemie er ook onder vallen. 

Over de werkdruk is afgesproken dat de taakopdrachten op reële wijze binnen de betrekkingsomvang moeten kunnen uitgevoerd. Werknemers krijgen de mogelijkheid dit te laten toetsen bij een onafhankelijke commissie.

Naast de huidige regeling krijgen senioren de mogelijkheid om onder voorwaarden de regeling voor werktijdvermindering senioren (de ws-regeling) onbetaald met 20 procent uit te breiden. De pensioenopbouw blijft dan ongewijzigd.

Ja, doorgaans wel, want de bovenwettelijke uitkeringen op basis van de Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling hbo (BWRHBO) en de Ziekte en arbeidsongeschiktheidsregeling hbo (ZAHBO) worden met ingang van 1 juli 2023 geïndexeerd met 10%.

Word lid, samen staan we sterk

Hoe meer leden, hoe sterker wij staan bij de volgende onderhandelingen. En als lid stem je mee over cao-voorstellen.