Tips voor in de klas

Als je begint met lesgeven komt er veel op je af. Hoe blijf je bijvoorbeeld consequent en wat zijn de trucs om makkelijk de klas op orde te krijgen? Bekijk de tips die al vaak met succes zijn toegepast en ontdek hoe ze bij jou werken.

Met je diploma op zak en vol goede moed sta je voor het eerst zelfstandig voor de klas. Zeker in het begin zijn tips van leerkrachten handig. Hoe blijf je bijvoorbeeld voor de volle 100 procent consequent en wat doe je met lastig gedrag van leerlingen of wat zijn passende straffen.

Hieronder een lijstje met handige tips speciaal voor startende docenten.

Je eerste klas, hoe kom je succesvol het jaar door

Daar sta je dan met je diploma op zak en vol goede moed; je staat voor het eerst zelfstandig voor de klas. Maar een afgeronde opleiding en een dosis enthousiasme zijn niet voldoende om succesvol je eerste jaar door te komen. Wat heb je nog meer nodig? Bekijk alle tips. 

Tips om lastig gedrag aan te pakken

Zieken, treiteren, verveeld uit het raam staren, verbaal en zelfs fysiek geweld. Leerlingen kunnen je flink op je huid zitten. Wat doe je met lastig gedrag? Bekijk de tips. 

Consequent voor de volle 100 procent

Orde houden begint met het consequent naleven van de regels. En zeggen dat je ‘best’ of ‘redelijk’ consequent bent, geeft onomwonden aan dat je niet consequent bent. Gewoon consequent zijn is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Lees de tips. 

Tips om straf te geven tijdens de les

Gevloek, gejengel en geklier. Soms gedragen leerlingen zich zo vervelend, dat je wel moet straffen. Toch? Maar hoe doe je dat eigenlijk? Zorg dat je situaties creëert waarbij iedereen achteraf tevreden is. Acht tips je kunnen helpen.

Chaos in de klas

Hoe houd je orde in de klas? Streng beginnen; consequent zijn; niet boos worden. Als leraar in spe word je overspoeld met tips. Nog een paar? Ga stevig staan, met je voeten iets uit elkaar, schouders naar achteren, hoofd omhoog. Zo zie je er uit als de baas. Hoe voorkom je chaos in de klas? Bekijk de tips. 

Zeven tips om een goede mentor te worden

Als docent kun je ook mentor zijn van een klas, op sommige scholen ook wel leermeester of studiecoach genoemd. Wat doet een goede mentor eigenlijk? En hoe geef je zinvol invulling aan het mentoruur? Bekijk de zeven tips. 

Wil je meer handige tips?Studenten van de pabo of een andere lerarenopleiding (derde en vierde studiejaar) die nog niet werken in het onderwijs kunnen gratis studentlid worden van de AOb en ontvangen een gidsje met starterstips.