29112022 1549

Salaris in het onderwijs

Overweeg je een baan in het onderwijs of ben je al aan het solliciteren? Dan wil je precies weten hoeveel je straks op je rekening krijgt. Je startsalaris hangt af van de sector waarin je werkt en van de loonschaal waarin je terecht komt. We leggen je uit hoe dit zit.

Uitleg loonschalen in het onderwijs

In elke onderwijssector zijn er meerdere loonschalen. Een loonschaal is opgedeeld in ‘treden’. Normaal gesproken stijgt je loon elk jaar met één trede, totdat je het maximum van jouw loonschaal hebt bereikt. Om te weten wat je straks netto verdient, moet je dus weten wat je loonschaal is.

  • Loonschaal starter primair onderwijs: Als starter in het in primair onderwijs begin je in schaal LB.
  • Loonschaal starter voortgezet onderwijs en mbo: Als starter in het in voortgezet onderwijs en mbo begin je meestal in schaal LB. Voor een zwaardere functie -bij curriculumontwikkeling of leerlingen begeleiden met complexe problemen- in het voortgezet onderwijs kom je terecht in schaal LC.
  • Loonschaal starter hbo: Het hbo werkt met salarisschalen 10 tot en met 13. In welke loonschaal je terechtkomt, hangt af van je ervaring, je opleiding en het vak dat je geeft.

Als je een vacature ziet of onderhandelt over je salaris, gaat het altijd over je brutoloon. Wil je weten hoe dat netto ongeveer uitpakt, gebruik dan de handige Salarischeck van de AOb.

Wat ga jij netto verdienen in het onderwijs?

Doe de Salarischeck!

Bruto vs. netto

Het nettobedrag dat je uiteindelijk op je rekening ontvangt, ligt lager dan je brutosalaris. Daarop worden belastingen en werknemerspremies ingehouden. 

Het verschil tussen bruto en netto bestaat dus omdat je werkgever voor jou geld afdraagt aan de Belastingdienst, sociale verzekeringen en aan het pensioenfonds. Je hebt hierdoor recht op een uitkering als je ooit arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Het geld in het pensioenfonds is van jou, alleen kun je er nog niet bij.

Bekijk in de cao's alle loonschalen voor het onderwijs. 

Word lid! 

Als je al lid bent van de AOb kun je altijd gratis contact opnemen met onze deskundige medewerkers. We beantwoorden je vragen en geven je persoonlijk advies. 

Alle voordelen van de AOb

  • Gratis advies en juridische hulp
  • Stem mee over de cao’s en andere afspraken
  • Gratis inspirerende workshops
  • Gratis belastingservice
  • Het Onderwijsblad in de bus

Je bent al lid vanaf € 8,88 netto p.m.

(Je kunt 40% van je vakbondscontributie terugvragen via je werkgever)