Inholland Maarten Mooijman 18

Arbeidsvoorwaarden onderwijs

Als je start in het onderwijs, wil je natuurlijk ook weten wat je arbeidsvoorwaarden worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met je vakantiedagen, verlofdagen en de reiskostenvergoeding? Al deze afspraken zijn vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst: de cao.

Elke onderwijssector heeft een eigen cao

De AOb onderhandelt met werkgevers over het salaris en de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs. Dat doen we voor elke onderwijssector. Ga naar de cao-pagina en scroll door de cao van jouw onderwijssector. Het voelt misschien een beetje als strafwerk, maar dit helpt je enorm bij de onderhandelingen. Lees als starter vooral de hoofdstukken over inschaling, extra periodieken, bijzondere beloningen en toeslagen.

Extra afspraken voor starters

Voor starters zoals jij zijn meestal aparte afspraken gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld recht op extra begeleiding en er is een bijzonder budget om de werkdruk te verlichten. In het primair onderwijs krijgen starters en zij-instromers bijvoorbeeld 40 uur extra voor het verlichten van de werkdruk. In de cao vind je die afspraak onder de naam 'bijzonder duurzaamheidsbudget''. Ga je aan de slag op een middelbare school? Dan krijg je als starter een reductie van de lestaak. In het eerste jaar gaat het om een reductie van 20 procent in het taakbeleid, in het tweede jaar om 10 procent.  

 

Samen krijgen we meer voor elkaar. Sluit je aan bij de grootste onderwijsbond.

Word lid van de AOb! 

Studiedagen en studiebudget

Ook als je straks bent aangenomen, ben je niet klaar met leren. Als docent moet je natuurlijk wel bijblijven en je kennis up-to-date houden. De tijd die je besteedt aan cursussen, workshops en opleidingen, wordt vergoed. Ook is er voor alle docenten en ondersteunend personeel een scholingsbudget. Ook hier geldt dat de afspraken per sector verschillen. Check alle details in jouw cao. 

  • In het primair onderwijs krijgen alle medewerkers twee uur per week bij een voltijdbaan voor professionele ontwikkeling. Deze tijd staat los van teamscholingen en kan ook worden opgespaard voor hele scholingsdagen. Per persoon is 500 euro per voltijdbaan beschikbaar voor individuele scholing. 
  • Als docent op een middelbare school heb je recht op ten minste 83 klokuren. Je mag  zelf beslissen hoe die uren worden ingezet. Zowel docenten als onderwijsondersteunend personeel krijgen een budget van 500 euro per jaar voor scholing. Onderwijsondersteuners hebben recht op ten minste veertig klokuren. Opgedragen scholing door de werkgever wordt volledig vergoed in tijd en geld.
  • Wie werkt in een mbo-klas heeft recht op 59 uur aan professionalisering en kan rechten ontlenen aan het scholingsbudget of -plan van het onderwijsteam. De werkgever moet alle kosten vergoeden van de werknemer als dit is opgedragen. Ook moet de werkgever zorgen voor studieverlof tot driekwart van de studielast van de cursus of opleiding. Wanneer het gaat om een verzoek van de werknemer dat in het belang is van de instelling, wordt 50 tot 75 procent van de studiekosten vergoed. Studieverlof hangt dan af van ‘het belang van de instelling’ en bedraagt maximaal één dag per week.
  • Werk je op een hogeschool? Heb je een dienstverband van 0,4 fte of meer? Dan heb je recht op veertig uur per jaar om te werken aan je bekwaamheid. Werknemers met een kleiner dienstverband krijgen minder uren. De werkgevers moeten zorgen dat deze uren in de jaartaak zijn vrijgesteld. 
  • Werknemers aan universiteiten krijgen jaarlijks ten minste twee ontwikkeldagen om te werken aan duurzame inzetbaarheid. Deze dagen mogen ook worden opgespaard. Let op! Maak hierover een schriftelijke afspraak, anders vervallen de niet gebruikte dagen aan het einde van het kalenderjaar. 

Voordat je een contract tekent

We hebben een lerarentekort in Nederland. Hoewel dit een groot probleem is, helpt het je als starter soms bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Als een school je graag wil hebben, is er wellicht ruimte om te onderhandelen. Misschien kan je instromen in een hogere loonschaal of valt er te praten over een hogere reiskostenvergoeding.

Wat voor type contract ga je tekenen?

Het is verstandig om je goed in te lezen voordat je je handtekening zet. Niet alleen vanwege de arbeidsvoorwaarden. Want vooral tijdelijke contracten zijn er in allerlei soorten en maten. Soms kom je zelfs niet in dienst bij de school zelf, maar bij een payroll organisatie. Dat heeft soms z’n voordelen. Maar er zijn ook nadelen. In dit artikel staan alle voor- en nadelen op een rijtje.

Bijzonder verlof voor bijzondere gebeurtenissen

Met de vakanties zit het wel goed in het onderwijs. Daarnaast heb je recht op verlof in bijzondere situaties. Zoals de geboorte van een kind of een verhuizing. 

Lio'ers 

Tijdens een stage ben je officieel een leraar in opleiding (een lio'er). Leren en je studiepunten halen zijn in deze fase natuurlijk het belangrijkste. Maar je bent niet langer een student die opdrachten uitvoert. Je wordt onderdeel van een team. Daarom zijn duidelijke afspraken heel belangrijk. Als je weet wat er van je verwacht wordt, kun je doelbewust aan de slag.

Maak afspraken over waarop je wordt beoordeeld, de planning van je taken en over de evaluatie van je stage. Spreek ook af wanneer je aanwezig moet zijn voor ouderavonden en vergaderingen. En het moet dan duidelijk zijn wat jouw rol is. Mag je ouders bijvoorbeeld advies geven over hulp bij het huiswerk? Stem je straks ook mee over agendapunten? Denk ook na over afspraken over de manier van werken en de invulling van je taken. Kan je begeleider gewoon de klas in lopen of als je een les overneemt, krijg je dan genoeg tijd om het voor te bereiden? 

Zet het even in een mailtje. Zeker als je ergens net begint kan het lastig zijn om zoveel te vragen. Je wil niet veeleisend overkomen. Maar probeer wel om alle afspraken duidelijk te krijgen voor je begint. En leg de afspraken schriftelijk vast. Duidelijkheid is altijd prettig, en het kan vervelende situaties voorkomen.

Benieuwd naar meer onderwijstips?

Gratis advies voor AOb-leden

Ben je al lid van de AOb? Onze medewerkers beantwoorden je vragen en denken met je mee. Bijvoorbeeld over wat je kunt vragen in een onderhandeling. Of misschien wil je iets vragen over de arbeidsvoorwaarden. Twijfel niet, wij staan voor jou en je collega's klaar. 

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

Wat ga jij netto verdienen in het onderwijs?

Doe de Salarischeck!

Alle voordelen van de AOb

  • Gratis advies en juridische hulp
  • Stem mee over de cao’s en andere afspraken
  • Gratis inspirerende workshops
  • Gratis belastingservice
  • Het Onderwijsblad in de bus

Je bent al lid vanaf € 8,88 netto p.m.

(Je kunt 40% van je vakbondscontributie terugvragen via je werkgever)