PO

Historisch cao-akkoord primair onderwijs: de loonkloof is dicht

De loonkloof – het verschil in salaris tussen leraren basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs – is verleden tijd. Dat is de allerbelangrijkste maatregel in de nieuwe cao primair onderwijs. “Hier hebben de collega's jarenlang actie voor gevoerd, en persoonlijk is dit een kroon op mijn werk”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.

Tekst Redactie Onderwijsblad - Rob Voorwinden - - 3 Minuten om te lezen

loonkloof

Beeld: Typetank

De Erasmusbrug in Rotterdam, het Haagse Zuiderpark, het Malieveld en tientallen andere plekken door het hele land: de afgelopen jaren stonden ze vol met tienduizenden en nog eens tienduizenden leraren en ondersteuners uit alle onderwijssectoren. De boodschap aan de regering was steeds: investeer in onderwijs. En maak ook een einde aan het salarisverschil tussen personeel in het basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

Met dit akkoord is de beloning in primair en voortgezet onderwijs gelijk geworden. Ook voor ondersteuners, schoolleiders en het vso

En nu is het eindelijk zover: de loonkloof is dicht. Met geld uit het regeerakkoord zijn vakbonden en werkgevers erin geslaagd om de beloning in basisonderwijs te verhogen tot het niveau van het voortgezet onderwijs. “Met dit akkoord is de beloning in primair en voortgezet onderwijs gelijk geworden”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. “Ook voor ondersteuners. Ook voor de schoolleiders. En ook voor de mensen in het voortgezet speciaal onderwijs.”

Roovers, die eerst namens PO in Actie en later voor de AOb tegen de loonkloof streed, beschouwt deze cao als de voorlopige kroon op zijn werk. “Natuurlijk moet er nog veel gebeuren. Zoals kleinere klassen en minder werkdruk. En het schoolleiders- en lerarentekort is met deze cao ook niet in één klap opgelost. Maar de kop is eraf – ik mag van mezelf wel een dagje tevreden zijn.”

Wat betekent het onderwijsakkoord voor jou? Kijk maandag 25 april om 20.00 uur naar het AOb-webinar

De grootste eer voor dit akkoord komt, volgens Roovers, niet toe aan hem en zijn toenmalige collega's Jan van de Ven en Paul de Brouwer, met wie hij de kwestie van de loonkloof jaren geleden heeft aangezwengeld. “De grootste eer is voor alle leraren en ondersteuners, die in de regen en de modder steeds weer hebben gedemonstreerd. Zonder hen was dit nooit gelukt. En dit bewijst maar weer eens dat verenigen en actievoeren loont. Dus ik zou zeggen: Word lid. Want we zijn er, zoals gezegd, nog lang niet.”

Salarisschalen

De grootste vraag voor leraren, schoolleiders en ondersteuners is op dit moment uiteraard: hoeveel ga ik er zelf op vooruit. Die vraag is ingewikkeld, want voor deze operatie moest de hele salarissystematiek op de schop. Roovers: “De salarisschalen van het primair onderwijs zijn verdwenen, iedereen valt nu onder de schalen van het voortgezet onderwijs. En de treden – de stapjes waarin het salaris jaarlijks omhooggaat – zijn ook anders. Het was een enorm ingewikkelde klus.”

Puzzelen

Wie zelf zijn of haar nieuwe salaris wil berekenen kan gaan puzzelen met bijgaande tabellen. Ook ontwikkelt de AOb een instrument waarbij iedereen heel makkelijk zijn of haar nieuwe salaris kan achterhalen. Dat komt begin volgende week online. En aanstaande maandag, 25 april, organiseert de AOb een webinar over de gevolgen van het Onderwijsakkoord dat nu is afgesloten.

De salarisverhoging zal heel vaak reden zijn voor taart bij de koffie. Een kleine of een grote

“Niet iedereen gaat er maandelijks fors op vooruit”, doet Roovers maar vast aan verwachtingsmanagement. “Het hangt af van in welke salarisschaal je zit, op welke trede en van welke functie je hebt.” Maar Roovers verwacht dat de verhoging heel vaak reden zal zijn voor taart bij de koffie. Een kleine of een grote. “Want iedereen krijgt in elk geval al een hogere eindejaarsuitkering. En de bindingstoelage komt weer terug.”

Eindejaarsuitkering

Ook voor schoolleiders en ondersteuners is er goed nieuws. Want ook voor schoolleiders komt de bindingstoelage terug en hier bovenop komt nog een extra maandelijkse toelage. Roovers: “Voor onze collega's in het oop komt er een extra bedrag bovenop de toch al hogere eindejaaruitkering.”

De details van de cao vind je hier. Deze cao heeft een looptijd van 1 januari 2022 tot 31 mei 2022, er zijn uitsluitend de afspraken uit het coalitieakkoord van Rutte IV in vastgelegd. Al het personeel uit het basisonderwijs ontvangt zijn salarisverhoging met terugwerkende kracht in juni. De vakbonden en werkgevers gaan nu in gesprek over de volgende cao primair onderwijs.

Leden van de AOb kunnen zich volgende week in een ledenpeiling uitspreken over de cao-afspraken. Nog geen lid? Word het nu.