Mark Rutte:
Mark Rutte: "Als ouders noodgedwongen thuis moeten blijven vanwege de scholensluiting heeft dat een groot maatschappelijk gevolg."

Rutte: Scholen blijven open

Basisscholen, middelbare scholen en mbo’s hoeven niet dicht vanwege het coronavirus. Dat liet premier Mark Rutte donderdag op een persconferentie weten.

Donderdag 12 maart gaf Rutte samen met Zorgminister Bruno Bruins en Jaap van Dissel van het RIVM een persconferentie waarin aanvullende maatregelen voor Nederland werden aangekondigd. In aanloop naar de persconferentie deed de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) een dringend beroep op het kabinet om alle scholen in Nederland te sluiten vanwege het virus. De vereniging vindt de huidige maatregelen ‘zeer beperkt’.

Verstandig

Hoewel het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde voor alle Nederlanders, is er nog geen reden om de scholen te sluiten. Rutte: ‘Het sluiten van de scholen draagt op dit moment heel weinig bij aan het bestrijden van de crisis.’ De maatschappelijke gevolgen zijn op dit moment te groot. ‘Als ouders noodgedwongen thuis moeten blijven vanwege de scholensluiting heeft dat een groot maatschappelijk gevolg. Zij zijn nodig bij de GGD, politie of brandweer’, aldus Rutte. Daarnaast vallen jongeren niet in de groep met de hoogste risico’s bij het coronavirus. ‘Op dit moment is het de verstandigste maatregel. Wij baseren ons advies in dit land op het advies van deskundigen.’

‘Het sluiten van de scholen draagt op dit moment heel weinig bij aan het bestrijden van de crisis’

Online college

In de persconferentie lichtte Rutte het hoger onderwijs er wel uit. Hogescholen en universiteiten moeten hun hoorcolleges zoveel mogelijk online geven, zodat er geen grote groepen studenten – niet meer dan honderd – bij elkaar hoeven te komen. Het online aanbieden van colleges is in overeenstemming met de aanvullende maatregelen die minister Bruno Bruins aankondigde voor alle Nederlanders. Zo liet hij weten dat grote evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast.

Daarnaast moet iedereen in Nederland die last heeft van verkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts thuisblijven. Deze maatregel gold al eerder voor de provincie Brabant. Het zorgde er op de scholen daar al voor dat er leerkrachten en leerlingen thuis zaten. Bruins adviseerde ook om zoveel mogelijk thuis te werken en kwetsbare personen, zoals ouderen, niet te bezoeken.

Zie ook: ‘Voorlopig geen les op hogescholen en universiteiten

En lees de veelgestelde vragen van onderwijspersoneel over het coronavirus. Onze juridische medewerkers hebben de belangrijkste vragen voor je op een rij gezet. Ook AOb-voorzitter Eugenie Stolk reageerde op de laatste ontwikkelingen. Dat bericht lees je via deze link

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER