Studenten krijgen in ieder geval tot 1 april zoveel mogelijk les op afstand.
Studenten krijgen in ieder geval tot 1 april zoveel mogelijk les op afstand.

Beeld: Pixabay

Voorlopig geen les op hogescholen en universiteiten

Geen colleges, geen werkgroepen, geen tentamens. Om verdere verspreiding van het corona-virus tegen te gaan hoeven studenten tot 1 april niet meer naar hun universiteit of hogeschool te komen. Ze krijgen alleen afstandsonderwijs.

Dit is besloten na overleg tussen de onderwijskoepels en het kabinet op donderdag 12 maart. Het is een van de nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dammen. Universiteiten en hogescholen gaan kijken in hoeverre ze het onderwijs op afstand kunnen verzorgen.

Individuele beoordeling

Stages kunnen wel doorgaan, verduidelijkt universiteitenvereniging VSNU. “Dit is ter individuele beoordeling van de stagiair en de stageplaats.” Alle evenementen met meer dan honderd aanwezigen, zoals recepties en congressen, worden afgelast.

Ook de hogescholen zetten het fysieke onderwijs voorlopig stop. “Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten”, staat op de website van de Vereniging Hogescholen.

Veel nationaliteiten

In een brief aan de Tweede Kamer licht minister Bruno Bruins van Volksgezondheid de overweging toe. “Het kabinet constateert dat op universiteiten en hogescholen sprake is van vele nationaliteiten en daarmee vele in- en uitreisbewegingen”, schrijft hij.

Het is niet zeker dat op 1 april de deuren voor studenten weer opengaan. Het zou langer kunnen duren om de verspreiding van het covid-19-virus tegen te gaan.

De instellingen hadden zelf ook al bedacht dat ze maatregelen moesten nemen. “We zien dat meerdere universiteiten hun onderwijs en andere activiteiten zelf al hebben afgeschaald”, schrijft Bruins.

Mbo

Intussen blijven kinderdagverblijven, basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen open. “Het sluiten van kinderopvang en scholen is geen effectieve maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan”, stelt de minister, “maar zou wel betekenen dat ouders thuis moeten blijven (ook als zij werkzaam zijn in vitale processen).”

De AOb heeft de meest gestelde vragen van onderwijspersoneel over corona hier op een rij gezet.

Scholen in de andere onderwijssectoren blijven vooralsnog open, besloot het kabinet op 12 maart. Lees het bericht ‘Rutte: scholen blijven open’ hier

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER