Algemeen

Coronavirus houdt scholen in de greep

Scholen die de hele week gesloten zijn, leraren die thuiszitten vanwege hoest, verkoudheid of koorts en halflege klassen: het coronavirus houdt scholen bezig. Gisteren deed de Brabantse overheid een dringend beroep op scholen om zoveel mogelijk open te blijven en de opvang van kinderen goed te verzorgen.

Tekst karen hagen - redactie onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

coronavirus

Beeld: Pixabay

“Dat is wel een gekke oproep”, zegt AOb-bestuurder Tamar van Gelder. “Als veel docenten thuiszitten vanwege verkoudheid, koorts of hoest kun je niet verwachten dat de rest even tachtig leerlingen opvangt.”

Voor de provincie Brabant zijn de richtlijnen om het corona-virus in te dammen strenger, omdat daar meer besmettingen zijn. Het RIVM adviseert Brabanders zoveel mogelijk thuis te werken en vooral niet naar het werk te gaan als er ziekteklachten zijn, zoals hoest, verkoudheid of koorts.

Toch worden scholen en kinderdagverblijven opgeroepen om open te blijven en de kinderen op te vangen. ‘Kinderen die thuis zitten, doen een beroep op hun ouders waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen’, zo schrijft de Brabantse Veiligheidsregio. AOb-bestuurder Van Gelder laat weten dat het onderwijs er niet is om kinderen op te vangen. “Scholen zijn er om onderwijs te verzorgen. Als dat niet gaat kun je niet verwachten dat een school en de mensen die er dan nog wel zijn ineens hele klassen leerlingen blijven opvangen.”

Het onderwijs er niet is om kinderen op te vangen, maar om onderwijs te verzorgen

Schuldig

Basisschoolleerkracht Peter van Hulst uit Tilburg is verkouden en zit daarom noodgedwongen thuis. “Normaal zou ik absoluut zijn gaan werken”, zegt hij. “Nu moet ik thuisblijven volgens de richtlijn van het RIVM en toch voel je je dan schuldig. Ik ben nu dus maar werk voor de gmr aan het voorbereiden.” Hij vindt het ‘geen gek besluit’ om de scholen nog open te houden. “Alles gaat stapsgewijs. Grote evenementen zijn wel afgelast nu, misschien zijn het volgende week de scholen. We volgen de deskundigen.”

Normaal zou ik absoluut zijn gaan werken bij een verkoudheid

Ook Kim Bleijs, een Tilburgse basisschoolleerkracht in groep 4, zit verkouden en kuchend thuis. Zij was in de voorjaarsvakantie skiën in het Italiaanse Trentino waar het virus zich snel verspreidde. Daarna is ze aan het werk gegaan. “Er waren nog geen richtlijnen en ik voelde mij goed”, zegt de leerkracht. Nu zit ze sinds afgelopen maandag toch thuis, ondanks dat ze niet alle corona-symptomen heeft. “Het voelt heel raar. Maandag is mijn groep naar huis gestuurd en gisteren en vandaag stonden er verschillende invallers voor de groep. Ik voel mij superschuldig dat ik er nu niet ben.” De oproep van de lokale overheid om scholen zoveel mogelijk open te houden, noemt Bleijs ‘niet logisch’. “Kijk, als je ergens het virus wilt verspreiden dan is een school een goede plek. Ik zit dagelijks met 25 of meer personen in een klas en heb normaal al best vaak dat ik hoest of verkouden ben. Dat pik je allemaal op.”

Dichte school

De Geldropse basisschool de Ganzenbloem is sinds gisteren de hele week dicht. Schooldirecteur Jolein Orelio moest dit besluit nemen, omdat er zowel onder leraren als leerlingen veel ziekmeldingen zijn. Bovendien was er één leerkracht onlangs nog aan het werk die later besmet bleek met het virus. “Er waren 172 leerlingen (eenderde) niet en ondertussen zijn er elf leraren thuis. Het is niet het moment om nieuwe lesstof te gaan uitleggen”, zegt de schooldirecteur.

De leraren die thuiszitten vanwege de verscherpte richtlijn in Brabant besteden hun tijd goed. “Zij bereiden lessen voor of werken hun verslagen bij. Gezonde leraren vallen in op collega-scholen.” Aanstaande maandag hoopt Orelio de school weer te openen. “Maar, de situatie verandert met de dag. Ik kan mij wel voorstellen dat we leerlingen opvangen als er nog te weinig docenten zijn om alle lessen door te laten gaan.”

De situatie verandert met de dag

Bij de grote Brabantse scholengroep OMO, 34 middelbare scholen, laat de woordvoerder Marit Goosen weten dat ruim 18 procent van de 62.950 leerlingen niet op school was vandaag. Bij leraren, oop’ers en management was ruim 12 procent van de 7070 niet aanwezig. “Als je werk het toelaat kun je thuiswerken, maar de continuering van het onderwijs is prioriteit nummer 1, naast de veiligheid en gezondheid van onze leerlingen en medewerkers. We proberen verenigingsbreed te anticiperen en te ondersteunen waar mogelijk."

OMO probeert het onderwijs zo goed mogelijk door te laten gaan. “We zien veel initiatieven vanuit de scholen, zoals onderwijs op afstand waar over nagedacht wordt. Verder houden we het nieuws van het RIVM in de gaten en volgen we hun richtlijnen.”

Doorbetalen

Bij de AOb kwam de afgelopen week een handjevol vragen binnen van leraren die zich bijvoorbeeld afvragen of ze wel doorbetaald krijgen bij een scholensluiting. Het ministerie van Onderwijs heeft laten weten dat als de school vanwege overmacht dicht gaat en leraren niet op school hun werk kunnen doen, het salaris doorbetaald moet worden. Van Gelder: “Wel kunnen werkgevers vragen of je thuis indien mogelijk ander werk kunt gaan doen. We roepen leraren die vragen hebben over hun rechten en plichten op, contact op te nemen met ons.”

Meer weten? Lees onze veelgestelde vragen via deze link. Ook staat er op Rijksoverheid een veelgestelde vragen over het corona-virus en het onderwijs.