PO

Kamer zint op kans om de lerarenbeurs aan te vullen

Nog altijd heeft Onderwijsminister Arie Slob geen oplossing voor de lerarenbeurs-aanvragen die eerder dit jaar werden afgewezen doordat de subsidiepot leeg was. Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen woensdag tijdens het debat over de Najaarsnota een laatste kans aangrijpen om geld vrij te maken binnen de onderwijsbegroting van dit jaar.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

geengeld

Beeld PixaBay

Afgelopen zomer bleek dat 2400 leraren waren afgewezen met hun lerarenbeurs-aanvraag, omdat het geld op was. De Tweede Kamer eiste van minister Slob dat hij met een oplossing zou komen. Die schreef in september dat er niet méér geld in zat, maar een maand later zette hij de deur toch weer op een kier. Half oktober vestigde Slob tijdens een debat in de Tweede Kamer namelijk zijn hoop op de Najaarsnota, de laatste bijstelling van de lopende begroting 2020. Hij zou bij minister Wopke Hoekstra van Financiën aankloppen om te kijken wat er nog te regelen viel voor de lerarenbeurs.

Voorrang

Morgen debatteert de Kamer erover, maar vorige week was al duidelijk: voor de lerarenbeurs staat er niks nieuws in. 'Wij zien helaas geen mogelijkheden om dit jaar de afgewezen aanvragen alsnog toe te kennen', laat een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs per e-mail in reactie op vragen van het Onderwijsblad weten. Afgewezen leraren kunnen het volgend jaar opnieuw proberen, ze worden dan met voorrang behandeld.

Maar komende jaren zit er zelfs nog 3 miljoen euro minder in de pot dan dit jaar, zo bleek tijdens Prinsjesdag al. Bovendien hebben de leraren die de opleiding nu uit eigen zak betalen daar niks aan. Daarom heeft SP-Kamerlid Peter Kwint een amendement ingediend om een kleine 26 miljoen euro uit een overgebleven meevaller dit jaar vrij te maken voor de lerarenbeurs. “Slob heeft het hierbij van Hoekstra verloren. Het is niet acceptabel als leraren nu toch de dupe worden”, aldus SP-Kamerlid Peter Kwint.

Ik hoor al maanden iedereen roepen dat ze dit willen regelen en nou is het al half december

Vorige week diende hij ook al een amendement in op de begroting voor volgend jaar met hetzelfde doel. Die poging sneuvelde doordat de coalitiepartijen ervoor gingen liggen. “Ik heb tegen de SP gezegd: Ik wil kijken of ik dat op een andere manier kan regelen, via de Najaarsnota”, aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen. Samen met coalitiegenoot CDA overweegt hij zelf een amendement in te dienen. CDA-collega Michel Rog bevestigde dat gistermiddag. “Wij zijn daar altijd duidelijk in geweest: dit probleem moet opgelost worden”, aldus Van Meenen.

Veronderstelling

De coalitiepartijen hebben het tekort bij de lerarenbeurs zelf in de hand gewerkt. Bij de behandeling van de begroting nam de Tweede Kamer vorig najaar drie amendementen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan waarmee een kleine 30 miljoen euro uit de lerarenbeurs-pot werd gehaald - in de veronderstelling dat er jaarlijks toch geld overbleef. Ze kregen daarbij de zegen van minister Slob. Het geld werd gebruikt in de strijd tegen het lerarentekort, onder meer voor de ondersteuning van zij-instromers.

Een deel van de afgewezen docenten heeft alsnog afgezien van de opleiding. Eind september hadden 969 van de 2400 leraren zich niet ingeschreven voor een vervolgstudie, meldde Slob half oktober aan de Kamer. Een ander deel heeft zelf de portemonnee getrokken of maakt wellicht gebruikt van een opleidingspotje bij de werkgever. Mocht een meerderheid in de Tweede Kamer alsnog geld lospeuteren, dan zal dat niet binnen twee weken bij de docent op de rekening staan, beseft Kwint.

Als we het nu niet regelen, wil ik de coalitiepartijen er ook niet meer over horen

“Ik hoor al maanden iedereen roepen dat ze dit willen regelen en nou is het al half december. Als coalitiepartijen zelf met een amendement komen om niet met de oppositie mee te hoeven stemmen, ook prima. Mijn ego kan dat aan”, aldus het SP-Kamerlid. “Maar als we het nu niet regelen, wil ik ze er ook niet meer over horen.”

Overigens blijkt nu dat de subsidiepot voor zij-instromers dit jaar geld overhoudt, zo valt te lezen in dezelfde Najaarsnota. Het plenaire debat begint morgenochtend om 10.15 uur.

Lees ook het artikel 'Lerarenbeurs is een hordeloop'