Algemeen

De lerarenbeurs is op

Het plafond van de lerarenbeurs is bereikt. Er zat dit jaar minder geld in de pot. En dat geld was - waarschijnlijk - razendsnel op.

Tekst Joëlle Poortvliet - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

race-tegen-de-klok-pixabay

Beeld: Pixabay

Zowel op Facebook als Twitter laten leraren afgelopen dagen weten dat hun aanvraag is afgewezen. Ze zijn teleurgesteld en boos. Biologieleraar Steven Geurts zegt op Twitter: “Dat voelt wel even zuur: een beroepsgroep aantrekkelijk proberen te maken door te beknotten op de scholingsmogelijkheden van zittende docenten.”

Dat voelt wel zuur: een beroepsgroep aantrekkelijk proberen te maken door te beknotten op scholing van de zittende docenten

Het was al bekend dat dit jaar minder budget beschikbaar was voor leraren die zich willen scholen. Minister Arie Slob zocht afgelopen winter geld om het lerarentekort te bestrijden. Hij hevelde 28 miljoen van de lerarenbeurs over naar zij-instroomtrajecten en de opleiding voor assistenten om leraar te worden. Daarmee bleef 50 miljoen over voor de beurs.

Wekker

Charlotte van de Laar ontving haar afwijzing drie dagen geleden. Ze dacht dat ze er op tijd bij was door begin april de aanvraag te doen – indienen kon van 1 april tot 1 juli - maar zelfs wanneer ze op de eerste dag haar wekker er voor had gezet, was het waarschijnlijk niet gelukt. Diverse collega’s laten Van de Laar weten dat ze navraag hebben gedaan bij DUO en dat de pot al binnen een uur leeg was. Cindy Lexmond reageert op Facebook: “Het is blijkbaar minutenwerk geweest. Bizar toch! Baal ook behoorlijk.”

Ook biologieleraar Geurts zocht contact met DUO en laat op Twitter weten dat hij één van de 2400 mensen is van wie de aanvraag dit jaar is geweigerd. DUO wil niet in gaan op vragen over hoeveel aanvragen er zijn ingediend en hoe het geld is verdeeld tussen de onderwijssectoren. Een woordvoerder zegt dat ze eerst alle mensen die een aanvraag hebben gedaan persoonlijk bericht willen sturen.

Succesverhaal

AOb-bestuurder Jelmer Evers: “Dit zou betekenen dat meer dan tweeduizend leraren zich niet verder kunnen professionaliseren. Dat kan natuurlijk absoluut niet in tijden van een oplopend lerarentekort. Zo raak je nog meer mensen kwijt.” Wat de AOb betreft blijft de lerarenbeurs volledig beschikbaar en moet daarnaast flink geïnvesteerd worden in het onderwijs om verdere tekorten tegen te gaan. “Ik vind het onbegrijpelijk dat het kabinet kort op de lerarenbeurs: hét succesverhaal van onderwijsbeleid van de afgelopen jaren.”

Ik vind het onbegrijpelijk dat het kabinet kort op de lerarenbeurs: hét succesverhaal van onderwijsbeleid van de afgelopen jaren

Uit cijfers die DUO, de uitvoeringsdienst van het ministerie van Onderwijs, afgelopen winter aan het Onderwijsblad verstrekte, bleek dat het aantal aanvragen voor de lerarenbeurs afneemt. In 2019 zijn 8251 aanvragen ingediend: een daling van ruim 7 procent in vergelijking met 2018. In 2017 lag het aantal aanvragen nog op 10779. Vorig jaar werd 85 procent van de aanvragen toegekend.

Vooraf was bekend dat aanvragen voor het vervolg van een opleiding sowieso werden gehonoreerd. En dat vervolgens toekenning plaats zou vinden op volgorde van binnenkomst.

Meer lezen