De minister heeft besloten dat mbo-scholen tot en met 6 april geen fysieke examens hoeven afnemen.
De minister heeft besloten dat mbo-scholen tot en met 6 april geen fysieke examens hoeven afnemen.

Beeld: Typetank

Geen fysieke examens op mbo’s

Mbo-docenten hoeven geen fysieke examens meer af te nemen op de roc’s en aoc’s. De maatregel gaat direct in en geldt in ieder geval tot en met 6 april. Dat meldt de werkgeverskoepel MBO-raad vandaag na overleg met de Onderwijsminister.

Mbo’s krijgen daarmee tijd om hun afstandsonderwijs goed op poten te zetten en om te bekijken hoe ze de examinering gaan vormgeven. Scholen moeten op zoek naar andere manieren om te toetsen of studenten een onderdeel hebben gehaald. Het afstandsonderwijs waar veel mbo-scholen al mee zijn begonnen vorige week gaat wel gewoon door.

Vorige week liet de minister juist nog weten dat de examens zoveel mogelijk door moesten gaan, mits de scholen zich aan de richtlijnen van het RIVM houden. Daar komt de minister nu op terug, volgens de MBO-raad. Ook voor het volwassenenonderwijs (vavo) geldt deze maatregel. Dit onderwijs valt verder onder het voortgezet onderwijs waarvoor Onderwijsminister Slob vandaag liet weten de centrale examens te schrappen.

Contact

“Dit betekent dat mbo-personeel dus niet naar de schoollocaties hoeft om fysieke examens af te nemen”, zegt AOb-bestuurder mbo Tamar van Gelder. “Mochten er toch nog scholen zijn die daartoe oproepen dan raad ik docenten en ondersteuners aan om contact met de bond op te nemen.”

De nieuwe afspraak komt ook in het servicedocument (zoek op ‘Covid-19’) te staan dat het ministerie van Onderwijs vorige week deelde. “Dit document wordt wekelijks geüpdatet omdat er steeds weer nieuws is en nieuwe maatregelen zijn”, zegt Van Gelder.

Meer nieuws