Algemeen

Programma actieweek 'Investeer in onderwijs'

Van maandag 11 t/m vrijdag 15 maart zijn door heel Nederland acties. Denk aan basisscholen die originele lawaai-acties uitvoeren. Of aan universiteiten een complimentenmuur voor docenten neerzetten. Vertegenwoordigers van de AOb, FNV en FvOv bezoeken scholen in het hele land om te praten over de noodzaak van investeren in het onderwijs.

Tekst AOb webredactie - - 3 Minuten om te lezen

actie-15-maart

Beeld: Typetank

Voorbeelden

Bij OBS De Petteflet in Groningen maken ze bijvoorbeeld op woensdag plofklassen, om te laten zien hoe groot de klassen zijn. En maandagmiddag dansen de leerlingen op het schoolplein voor de ouders.

De universiteiten in Groningen, Utrecht en zeer waarschijnlijk ook in Amsterdam maken een complimentenmuur voor docenten. #geefjedocenteencompliment

OBS De Toonladder in Zwolle start de actieweek met een lawaai-optocht door de wijk. Op dinsdag gaan de leerkrachten in het zwart naar school en wordt de kinderen gevraagd hetzelfde te doen. Op woensdag mogen de jongste leerlingen een tekening maken van hun 'vermoeide juf of meester'.

Openbare Daltonschool 't Palet in Leusden heeft ook elke dag een actie. Op maandag 11 maart om 12.00 uur maken de leerlingen een erehaag en krijgen de leraren een daverend applaus. En op donderdag mogen alle leerlingen een pet op in de klas. 'Petje af voor de leraren van 't Palet'.

Maandag 11 maart

Als start van de actieweek roepen AOb, FNV en FvOv alle scholen in Nederland op om 12.00 uur een lawaai- en applausmoment in te lassen. Ouders, leerlingen, studenten en onderwijspersoneel kunnen zo laten zien dat zij allemaal vinden dat investeren in onderwijs hard nodig is. Nu al zijn er veel scholen bekend die werk gaan maken van de lawaai- en applaus-actie. We noemen er een paar: OBS De Windhoek in Almelo; de St. Bernardusschool in Epe (samen met de plaatselijke vrijwillige brandweer); OBS Twekkelerveld in Enschede en Passe Partout in Venlo.

Doet jouw school ook mee aan de lawaai- en applaus-actie?

De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam doen ook mee aan het lawaai-moment. Om 13.00 uur houdt WO in Actie een lawaai-moment in de Utrechtse bibliotheek in de binnenstad en in een kantine op de Uithof. In Amsterdam organiseren studenten om 12.00 uur een lawaaimoment en adhesie aan de docenten op het Roeterseiland.

In verschillende plaatsen zijn er startbijeenkomsten, waar vertegenwoordigers van de bonden aanwezig zijn:

  • Groningen: Vanaf 11.30 uur is er een lawaai- en applausmoment op het Academieplein. Gevolgd door een gesprek met Jouke de Vries (collegevoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen) en actievoerders in de senaatskamer. AOb-bestuurder Henrik de Moel is daar aanwezig en AOb-hoofdbestuurder Marjan Dijkema zal spreken.
  • Hengelo: Een lawaai-actie in de Gieterij van ROC Twente, scholen in Hengelo worden opgeroepen een afvaardiging te sturen. AOb-bestuurder mbo Tamar van Gelder spreekt hier.

Dinsdag 12 maart

AOb en FNV bezoeken mbo-opleidingen.

Woensdag 13 maart

De AOb heeft alle studentleden opgeroepen tot een landelijke verwenwoensdag voor docenten op lerarenopleidingen in het hoger beroepsonderwijs of op stagescholen.

In Sittard bezoekt een AOb-team de Nieuwste Pabo.

De UvA houdt een Roetersmars, een mars bij het Roeterseiland van de UvA.

Debat op de Radboud Universiteit Nijmegen, Linnaeusgebouw Room 6 vanaf 15.00 uur. WO in Actie aanjagers Rens Bod, hoogleraar aan de UvA, en Paola Gori Giorgi, hoogleraar VU Amsterdam, zullen deelnemen aan het debat 'Bèta in actie' over de problemen in het wetenschappelijk onderwijs gezien vanuit de bèta-wetenschappers.

Donderdag 14 maart

In Amsterdam start de actiedag om 8.30 uur bij een basisschool, waar een AOb-team samen met ouders en leerlingen voor schooltijd een ode aan het personeel brengen. Daarna bezoeken AOb-teams scholen in de hele stad en discussiëren over het uitblijven van investeringsplannen.

Drie wetenschappers gaan in de nationale actieweek op 14 maart vanaf 11.15 uur met onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) in debat over de grootste problemen en mogelijke oplossingen in het wetenschappelijk onderwijs. Wil je erbij zijn? Meld je dan nu aan en stuur een mail naar: woinactie@gmail.com. Het debat vindt plaats op een campus van de Universiteit Leiden aan de Schouwburgstraat 2 in Den Haag.

Hogeschool Windesheim geeft een cursus jongleren aan collega's. 'Het valt immers niet mee om alle ballen in de lucht te houden.' De actie begint om 12.15 uur bij de docententafel voor T464.

Vrijdag 15 maart

Landelijke onderwijsstaking en manifestatie op het Malieveld van 12.00 uur tot 13.30 uur.
Het programma is bekend, bekijk het hier. Meer informatie vind je ook op de actie-pagina.

3FM steunt de staking, zo staat op hun website. Scholieren die door de staking geen les krijgen, kunnen naar het skatepark Pier 15 in Breda komen voor de speciale ‘vriendenopvang’ van 3FM-dj Sander Hoogendoorn.