Actieweek voor meer investeringen onderwijs

De AOb voert samen met FNV Onderwijs en Onderzoek actie in de week van 11 maart voor meer investeringen in het onderwijs. De bonden roepen hun leden uit alle onderwijssectoren op om mee te doen. De week wordt afgesloten met een landelijke onderwijsstaking op 15 maart op het Malieveld in Den Haag.

Vlak voor de provinciale staten-verkiezingen op 20 maart 2019 wil de AOb duidelijk maken dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs. We eisen 4 miljard euro voor het hele onderwijs: van het primair onderwijs tot en met het wetenschappelijk onderwijs. Bekijk de eisen per onderwijssector via deze link. Het complete investeringsplan met alle details kun je hier downloaden.  

Petitie

Met goed onderwijs kunnen leerlingen en studenten hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat draagt bij aan hun maatschappelijke ontwikkeling en helpt onze economie vooruit. Onderwijsuitgaven zijn dan ook geen kostenpost, maar een investering in onze toekomst. Het is belangrijk dat dit kabinet én de komende kabinetten meer geld uittrekken voor onderwijs.

AOb, FNV en FvOv zijn in de aanloop naar de landelijke onderwijs-actieweek van 11 tot en met 15 maart een petitie gestart waar iedere school of opleiding aan mee kan doen. Doe mee en teken de petitie!

Teken de petitie voor meer investeringen in het onderwijs. Doe mee!

Programma

Vanaf 11 maart tot en met de stakingsdag op 15 maart zijn er in het hele land lokale acties. De actieweek begint op maandag 11 maart om 12.00 uur met een lawaai en applaus-moment. Wij roepen alle scholen, roc’s, hogescholen en universiteiten op om dat startmoment luid en duidelijk te markeren. Dat kan met veel lawaai op schoolpleinen, maar ook door ouders, leerlingen of studenten te vragen om voor het personeel een applausmoment te organiseren. Lees meer over de acties in de actieweek via deze link.

Natuurlijk kun je ook zelf acties bedenken op jouw school of instelling. We geven in dit artikel een paar suggesties. Gaat jouw school of instelling ook iets organiseren? Laat het ons weten! Mail naar: actie@aob.nl

15 maart

Het programma van de landelijke stakingsdag op het Malieveld begint om 12.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Lees hier wie de sprekers zijn, wat er nog meer op het podium gebeurt en waarom het belangrijk is om massaal naar Den Haag te komen.

Vervoer

Het is mogelijk om vervoer naar de stakingsmanifestatie in Den Haag te regelen. Afhankelijk van waar je woont gaat dat per trein of bus. AOb-leden reizen gratis, anderen betalen 16 euro. Je kunt ook met minimaal 40 personen een hele bus boeken die voor jouw school of opleiding stopt. Kijk op: www.vervoeronderwijsstaking.nl voor een overzicht van de vervoersopties.

Stakingsuitkering

Een groeiende groep schoolbesturen steunt de staking. Scholen die dat niet doen kunnen loon gaan inhouden. Als dat daadwerkelijk gebeurt, krijgen stakers van de AOb en FNV op dit moment een maximale stakingsuitkering van 63 euro. (Dit geldt niet voor degenen met een kennismakers-lidmaatschap van drie maanden bij de AOb). Na de staking kun je het loondervingsformulier op onze website downloaden en met je loonstrook opsturen.

Op 15 maart is de landelijke onderwijsstaking in Den Haag. Lees de veelgestelde vragen over deze staking.

Veelgestelde vragen

Bekijk ook de veelgestelde vragen die bij de AOb binnenkomen over de actieweek.

Downloads

Download de flyer en deel uit aan je collega’s. Ook kun je de poster printen en ophangen in jouw school.

Wil je laten zien dat je 15 maart staakt of dat jouw school dicht is? Dat kan met verschillende posters.

Download: Poster ‘Ik staak’
Download: Poster ‘Wij staken’
Download: Letters ‘Ik staak’