Openbare basisschool De Petteflet in Groningen heeft voor elke dag een actie gepland tijdens de actieweek.
Openbare basisschool De Petteflet in Groningen heeft voor elke dag een actie gepland tijdens de actieweek.

Beeld: Typetank

Basisschool De Petteflet heeft plan actieweek rond

Jenaplanschool De Petteflet in Groningen heeft het programma voor de actieweek rond. “We doen elke dag iets”, zegt locatieleider José Achterhof. En op vrijdag is de school dicht, dan staakt het personeel.

Voorafgaand aan de staking op 15 maart is er een actieweek van 11 tot en met 14 maart. Teamleden van De Petteflet zijn daarom aan de slag gegaan met het bedenken van acties in samenwerking met de andere jenaplanschool Swoaistee.

Plofklassen maken

“Op woensdag maken we plofklassen”, zegt Achterhof. In de ochtend worden de groepen verdeeld zodat de grote klassen zichtbaar zijn. “Een gedeelte van het team heeft door de verdeling de handen vrij en gaat in gesprek met ouders, bijvoorbeeld over de hoge werkdruk.”

Tijdens de eerdere stakingen bleek dat veel leraren het werk vooral neerleggen vanwege de hoge werkdruk. Achterhof: “Het is per persoon natuurlijk verschillend, maar het gaat vaak om alle ‘regeldingen’ erbij waar je weinig ondersteuning voor krijgt. Ook kinderen in de groepen met gedragsproblemen vragen veel aandacht en sturing tijdens de les. Daar schrijf je ook handelingsplannen voor.”

‘Het is per persoon natuurlijk verschillend, maar het gaat vaak om alle ‘regeldingen’ erbij waar je weinig ondersteuning voor krijgt’

Noodklok

Daarom doet de school mee aan de actieweek en wil het onderwijspersoneel duidelijk maken dat er investeringen nodig zijn in het primair onderwijs. Leerkrachten en ondersteuners gaan op meerdere dagen in de week aandacht vragen om de petitie te ondertekenen en op donderdag zullen de conciërges de bel luiden.

“Of eigenlijk: de noodklok”, zegt de locatieleider. “We vragen de leerlingen dan om stil het pand te verlaten om te laten zien dat we bezorgd zijn.” Voor de allereerste dag van de actieweek, maandag 11 maart, staat aan het einde van de schooldag op het plein de schooldans gepland. Ook ouders mogen daarbij aanwezig zijn. “We doen met de hele school de Petteflet-afscheidsdans die we normaal voor de vakanties doen.” De medewerkers willen op die manier laten zien dat het beroep ook heel mooi is. “We vieren dat we het samen nog steeds voor elkaar krijgen.”

Vanaf 11 maart begint de actieweek. Gaat jouw school iets doen? Laat het ons weten via Twitter of Facebook en post vooral foto’s met de hashtag: #investeerinonderwijs
Kijk ook op de actiepagina voor alle informatie over de actieweek, het vervoer, het programma en de staking op 15 maart.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER