Algemeen

AOb zet mobiele afkickkliniek in tegen tijdelijke contracten

AOb-voorzitter Tamar van Gelder geeft vandaag op het Utrechtse Domplein de aftrap voor de actieweek tegen de tijdelijke contracten. “Onderwijsbestuurders zijn verslaafd aan flexwerk.”

Tekst Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

uu

beeld: AOb

"Veel onderwijsbestuurders breekt het klamme zweet uit bij de gedachte dat ze mensen een vast contract moeten geven. Zij zijn flex-verslaafd. Gelukkig bieden wij nu hulp." Dat zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder vandaag bij de start van de ‘week tegen de flex-verslaving’.

Een flex-baan geeft geen enkele zekerheid. Dat is slecht voor de nachtrust en slecht voor de kwaliteit van het onderwijs

In deze week rijdt de AOb door het land met de Whattheflex-bus. Bij elke instelling wordt er een ‘zelfhulpboek tegen flex-verslaving’ aangeboden aan het bestuur, deze eerste dag aan collegevoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht.

De AOb protesteert in deze week tegen het feit dat in het onderwijs en de wetenschap steeds meer mensen een tijdelijk contract krijgen. Het aantal tijdelijke contracten in het basisonderwijs is gestegen naar recordhoogte, in het mbo heeft één op de vijf docenten inmiddels een tijdelijk contract en in de wetenschap moeten sommige onderzoekers en docenten twaalf jaar lang tijdelijke contracten aan elkaar rijgen.

“Zo’n flexbaan geeft docenten en ondersteuners geen enkele zekerheid. En dat is slecht voor de nachtrust en slecht voor de kwaliteit van het onderwijs. Dit moet stoppen”, zegt Van Gelder.

Afkickkliniek

Het is een protestactie met een knipoog: de bus is van ‘afkickkliniek Whattheflex’. “Maar het probleem is helaas maar al te serieus”, zegt Van Gelder. “Er zijn veel te veel mensen die van tijdelijk contract naar tijdelijk contract moeten leven. In een tijdelijk contract kun je niet wonen. Flexwerk is funest voor je toekomstplannen, je privéleven en dus voor de kwaliteit van het werk dat je kunt leveren.”

Heb jij ook een tijdelijke baan? De AOb komt voor je op! Word lid. De eerste drie maanden zijn gratis.

De bus doet komende week de volgende plaatsen aan. Meer weten? Bezoek ons in de bus!

Maandag 20 maart:
Utrecht: Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8, 11.00 uur
Utrecht: Universiteit Utrecht, Domplein, 12.30 uur
Utrecht: PO-Raad en VO-Raad, Aïdadreef 4, 14.00 uur

Dinsdag 21 maart:
Den Haag: Tweede Kamer, Prinses Irenepad (boven de A12), 11.00 uur
Amsterdam: VU Amsterdam, hoek Boelelaan/Buitenveldertselaan, 15.00 uur

Woensdag 22 maart:
Eindhoven: Summa College, BI-campus, 11.30 uur
Tiel: ROC Rivor, Bachstraat 1, 14.30 uur

Donderdag 23 maart:
Rotterdam: Erasmus Universiteit, hoofdingang thomas Morelaan, 12.00 uur

Vrijdag 24 maart:
Zwolle: Cibap, Nijverheidsstraat 11, 10.00 uur

Meer lezen?