AOb-voorzitter Tamar van Gelder overhandigt een ‘zelfhulpboek tegen flex-verslaving’ aan UU-collegevoorzitter Anton Pijpers.
AOb-voorzitter Tamar van Gelder overhandigt een ‘zelfhulpboek tegen flex-verslaving’ aan UU-collegevoorzitter Anton Pijpers.

beeld: AOb

AOb zet mobiele afkickkliniek in tegen tijdelijke contracten

AOb-voorzitter Tamar van Gelder gaf op het Utrechtse Domplein de aftrap voor de actieweek tegen de tijdelijke contracten. “Onderwijsbestuurders zijn verslaafd aan flexwerk.”

“Veel onderwijsbestuurders breekt het klamme zweet uit bij de gedachte dat ze mensen een vast contract moeten geven. Zij zijn flex-verslaafd. Gelukkig bieden wij nu hulp.” Dat verklaarde AOb-voorzitter Tamar van Gelder vandaag bij de start van de ‘week tegen de flex-verslaving’.

‘Een flex-baan geeft geen enkele zekerheid. Dat is slecht voor de nachtrust en slecht voor de kwaliteit van het onderwijs’

In de week tegen de flex-verslaving reed de AOb door het land met de Whattheflex-bus. Bij elke instelling werd er een ‘zelfhulpboek tegen flex-verslaving’ aangeboden aan het bestuur.

Bekijk de sfeerimpressie:


De AOb protesteert in deze week tegen het feit dat in het onderwijs en de wetenschap steeds meer mensen een tijdelijk contract krijgen. Het aantal tijdelijke contracten in het basisonderwijs is gestegen naar recordhoogte, in het mbo heeft één op de vijf docenten inmiddels een tijdelijk contract en in de wetenschap moeten sommige onderzoekers en docenten twaalf jaar lang tijdelijke contracten aan elkaar rijgen.

“Zo’n flexbaan geeft docenten en ondersteuners geen enkele zekerheid. En dat is slecht voor de nachtrust en slecht voor de kwaliteit van het onderwijs. Dit moet stoppen”, zegt Van Gelder.

Afkickkliniek

Het is een protestactie met een knipoog: de bus is van ‘afkickkliniek Whattheflex’. “Maar het probleem is helaas maar al te serieus”, zegt Van Gelder. “Er zijn veel te veel mensen die van tijdelijk contract naar tijdelijk contract moeten leven. In een tijdelijk contract kun je niet wonen. Flexwerk is funest voor je toekomstplannen, je privéleven en dus voor de kwaliteit van het werk dat je kunt leveren.”

Bekijk de video van kliniek What the flex:

De bus deed onder andere de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Erasmus Universiteit, de Tweede Kamer, de PO-Raad en VO-raad, het Summa college in Eindhoven, ROC Rivor in Tiel en het Cibap in Zwolle aan.

Heb jij ook een tijdelijke baan? De AOb komt voor je op! Word lid. De eerste drie maanden zijn gratis.

Meer lezen?

Dijkgraaf vindt tijdelijke contracten ‘pijnlijk’

Aandeel tijdelijke contracten basisonderwijs bereikt piek

Tijdelijke contacten schadelijk voor de wetenschap

Toename tijdelijke contracten is AOb doorn in het oog

Onderzoek toont kwetsbaarheid vrouwelijke wetenschappers met tijdelijk contract

Mbo nieuwe koploper met tijdelijke docenten

UvA-docenten zijn tijdelijke contracten zat

Waar moet je op letten bij een tijdelijk contract? Vier tips

Meer nieuws