Hulp en vragen

Of het nu een ingewikkelde vraag is over werkomstandigheden, formatieplaatsen, een dreigend arbeidsconflict of een korte vraag over de nieuwe cao. Onze medewerkers van het Informatie en Advies Centrum (IAC) hebben antwoord op alle vragen waar je als docent of onderwijsondersteuner over kunt piekeren.

Onze IAC-medewerkers beantwoorden de meest voorkomende vragen direct via de telefoon. Je kunt onze medewerkers ook altijd bellen met vragen over de verschillende soorten lidmaatschappen van de AOb, of je moet terugkomen op je vrije dag en als je vragen hebt over je salaris. Houd je lidnummer bij de hand als je opbelt of vermeld het in de mail die je stuurt naar het IAC. Het nummer kun je vinden op je lidmaatschapspas.

Ben je al AOb-lid en wil je lidmaatschapsgegevens wijzigen, zoals je adres? Dat kan het makkelijkst via de persoonlijke omgeving MijnAOb of via het wijzigingsformulier.

Juridische bijstand

Natuurlijk hoop je nooit in een vervelende werksituatie terecht te komen, maar soms gebeurt dat toch. Een arbeidsconflict is zo geboren. Ook dan is het goed om contact op te nemen met onze medewerkers. Zij geven eerstelijns hulp, en verwijzen je zonodig door naar de AOb-juristen die je helpen met het zoeken naar de beste oplossing. Zij komen op voor jouw individuele belangen op het gebied van werk en inkomen. Als het nodig is gaat onze advocaat mee naar de rechtbank.

Letselschade

De AOb krijgt per jaar van zo’n veertig leden het verzoek om bijstand of advies bij letselschade. Deze verzoeken worden door het kantoor Ratio Letselschade afgehandeld. Het kantoor is gespecialiseerd in letselschade, heeft jarenlange ervaring en is daarom een partner van de AOb. Ga naar de website van Ratio Letselschade voor meer informatie.

Sociaal fonds

AOb-leden met financiële problemen, bijvoorbeeld door een conflict met uitkeringsinstanties, kunnen in bepaalde gevallen hulp krijgen van het sociaal fonds van de AOb. Het fonds komt pas in actie als alle andere overheidsinstanties en hulpverleners nul op het rekest hebben gegeven. De problemen moeten bovendien buiten iemands schuld zijn ontstaan en de hulpvrager moet minstens één jaar ononderbroken lid zijn van de bond. De meest voorkomende hulp van het fonds bestaat uit een renteloze lening die in termijnen moet worden terugbetaald. Bel voor meer informatie naar het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 030 298 95 99 of stuur een mail naar sociaalfonds@aob.nl

Stel je vraag!

Ben je lid en heb je een vraag? Dan helpen onze medewerkers je graag verder. Je kunt onze medewerkers elke werkdag bellen tussen 08.30 – 17.00 uur om je vraag te stellen.
Mailen kan altijd via info@aob.nl. Vermeld je naam en lidnummer in de mail. Je kunt als AOb-lid ook via MijnAOb snel en makkelijk je vraag stellen. Of vul het vragenformulier in. Lid worden? Dat kan via deze link.

 

030 298 95 99

Ook handig om te weten


 • Hoe krijg je een deel van je vakbondscontributie terug?

  AOb-leden die werken in het onderwijs kunnen profiteren van een fiscale voordeelregeling waarbij je een deel, 30 tot 50 procent, van je betaalde vakbondscontributie terugkrijgt. Tenminste, als dat geregeld is in je cao. Tegelijk met de eindejaarsuitkering krijg je dan een deel van de contributie terug. Als je gebruik wil maken van de voordeelregeling, dan moet je bij jouw schoolbestuur voor 1 november een verzoek indienen door een aanvraagformulier in te vullen en de AOb-contributieopgave.

  De AOb stuurt rond 1 oktober de mail met het formulier naar je op. We sturen de mail naar het mailadres dat bij ons bekend is. Niets gehad? Kijk dan in je map ongewenste berichten of neem contact op met onze medewerkers. Heb je je aangemeld op MijnAOb, dan is het formulier hier ook aan te vragen via Mijn Gegevens.

  Deze regeling geldt alleen als je werkt in het onderwijs. Ben je gepensioneerd of werkloos dan geldt deze regeling niet.

 • Wanneer wordt de contributie van je rekening afgeschreven?

  Dit jaar wordt de AOb-contributie op de volgende data van je rekening afgeschreven. Dit gaat met een automatische incasso. De contributie voor de betreffende maand wordt aan het eind van diezelfde maand afgeschreven.

  • 26 januari 2023
  • 27 februari 2023
  • 27 maart 2023
  • 26 april 2023
  • 26 mei 2023
  • 26 juni 2023
  • 26 juli 2023
  • 28 augustus 2023
  • 26 september 2023
  • 26 oktober 2023
  • 27 november 2023
  • 27 december 2023
 • Is mijn contributie in 2023 verhoogd?

  Ja, de contributie is 4 procent geïndexeerd in 2023. De Algemene Vergadering (AV) van de AOb heeft dat in oktober 2022 besloten. De inflatie is echter veel meer gestegen en het bestuur van de AOb heeft besloten om een deel van de stijging mee te nemen en niet aan te sluiten bij de daadwerkelijke loon-en prijsontwikkeling.

  Leraren, oop’ers vanaf schaal 9, directie en zzp’ers betalen in 2023 0,75  eurocent meer dan in 2022. Onderwijsondersteuners tot en met schaal 8 betalen 0,55 eurocent meer dan vorig jaar. Gepensioneerde leden betalen 0,45 eurocent meer. Benieuwd naar alle bedragen? Bekijk de tabel. 

   

 • Laat je belastingpapieren kosteloos invullen door de FNV Belastingservice

  Bij het IAC komen regelmatig vragen binnen over de FNV Belastingservice. Dit is een handig voordeel voor AOb-leden. Zij kunnen kosteloos hun belastingpapieren laten invullen bij hen in de regio.

  De FNV Belastingservice is de grootste adviseur van Nederland en volgens onafhankelijk onderzoek de beste van het land. Het is een gratis service waarvan alleen FNV-leden gebruik kunnen maken.

  Waarbij helpt de FNV Belastingservice je?

  • Invullen nagekomen belastingaangiften, zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag
  • Vragen over foutief ingevulde aangiften
  • Vragen of klachten over verkeerde belastingaanslagen
  • Hulp bij het maken van bezwaarschriften
  • Algemeen advies over beroepsprocedures
  • Problemen met de Belastingdienst

  Heb je een vraag over de FNV Belastingservice? Neem dan contact op met onze IAC-medewerkers. Zij kunnen je verder helpen. Wil je gelijk een afspraak maken bij je in de buurt of heb je na je aangifte nog vragen? Dan kun je het gehele jaar bij de FNV Belastingservice terecht. Kijk voor meer informatie op de website van de FNV. 

 • Download gratis handige folders en brochures

  Via deze pagina op onze website vind je alle interessante folders en brochures over verschillende onderwerpen. Werk je bijvoorbeeld in het voortgezet onderwijs dan is de folder over taakbeleid handig om te downloaden. Ook is er een informatieve brochure over de rechten en plichten van ouders, leerlingen en leraren in de school en een folder over wat je moet doen als je ziek bent geweest en gaat re-integreren.

  Bekijk alle folders en brochures via deze link op onze website. Op deze pagina kun je de folders gratis downloaden als PDF-document.

 • Persoonlijke omgeving MijnAOb

  Wat is MijnAOb?
  MijnAOb is een ledenportaal, waar je in een beveiligde omgeving persoonlijke gegevens kunt beheren en wijzigen, op het moment dat het jou uitkomt. Met behulp van je unieke lidnummer en wachtwoord heb je als enige toegang tot deze gegevens. Gebruik bij aanmelding het e-mailadres dat bij ons bekend is, zodat we de aanmelding kunnen koppelen aan jouw lidmaatschap.

  Maak kennis met MijnAOb
  Wat kun je allemaal doen met MijnAOb? We zetten de voordelen op een rijtje:

  • Adresgegevens raadplegen en wijzigen
  • Schoolgegevens raadplegen en wijzigen
  • Abonneren op nieuwsbrieven
  • Aanmelden voor verschillende AOb-groepen en afdelingen
  • Vragen stellen aan de medewerkers van het Informatie en Advies Centrum.

  Voorwaarden?
  Gebruik van MijnAOb is gratis. De enige voorwaarde is dat je een werkend e-mailadres hebt en het e-mailadres gebruikt dat bij ons bekend is. Het mailadres is nodig voor de eerste registratie en de koppeling met jouw lidmaatschap in ons systeem. Op dit mailadres ontvang je een bevestigingsmail voor MijnAOb. Als je eenmaal in MijnAOb bent ingelogd, kun je het mailadres weer wijzigen als je dat wilt.

  Hoe kan ik inloggen op MijnAOb?
  Om in te loggen op MijnAOb moet je je eerst eenmalig aanmelden. Dan krijg je een e-mail met een bevestigingslink toegestuurd. Inloggen kan dan met het AOb-lidnummer en wachtwoord via: https://portaal.aob.nl/

  Meer weten?
  Heb je vragen over MijnAOb? Bekijk dan eerst deze deze pagina. Kom je er niet uit, bel of mail ons.