Solliciteren

Yes, diploma binnen! Solliciteren is de volgende stap: een serieuze en belangrijke zaak. Bedenk wat jouw meerwaarde is en bereid je goed voor. Alles wat je moet weten om jouw droombaan in het onderwijs te bemachtigen.

Als je gaat solliciteren is het eerst zaak om een interessante vacature te vinden op een school waar jij wil werken. Vacaturebanken zoals Meesterbaan zijn nog steeds een goede bron als je op zoek bent naar werk.

Toch komen steeds vaker mensen aan een baan in het onderwijs via hun eigen netwerk of sociale media. Wees actief op Linkedin, dit zakelijke netwerk wordt veel gebruikt om personeel te vinden. Facebook kun je ook benutten maar zorg dan wel dat je een redelijk zakelijk profiel hebt.

Daarnaast is het belangrijk om de contacten met je medestudenten en de contacten die je hebt opgedaan op stagescholen, te blijven onderhouden, zodat je het hoort als er ergens een leuke vacature ontstaat. Kies daarom de school van je lio-stage bewust en bekijk welke pedagogische visies er zijn. Lees ook het artikel: Hoe vind ik een leuke baan voor nog meer tips.

Sollicitatiebrief

Eerder gaven Alma Meijer, beginnersconsulent en leerkracht op een basisschool, en oud-directeur Erik Adema tips om jezelf goed te profileren bij het solliciteren en het schrijven van een sollicitatiebrief. Voorkom bijvoorbeeld loze kreten in je brief, zoals dat het kind centraal moet staan en doe research.

Als je op gesprek mag komen voor een nieuwe baan dan heb je meestal een sollicitatiegesprek met de schoolleider. Ook zij gaven eerder bruikbare tips die je kunt gebruiken bij het solliciteren in het onderwijs.

Onderhandelen

En als je de baan eenmaal hebt is het tijd om te onderhandelen. Of niet? Veel leerkrachten denken dat er geen onderhandelingsruimte is. Niets is minder waar. Door het huidige tekort is de kans groot dat je best wat meer uit de onderhandelingen kan slepen. We definieerden zes tips om een hoger salaris te krijgen. Hoe je dat doet? Lees het artikel op onze website.

Om te weten wat de mogelijkheden zijn, is het ook raadzaam om de cao goed door te lezen. Vooral de paragrafen over inschaling, extra periodieken, bijzondere beloningen en toeslagen. Let ook op de functiemix, het doorstromen van leraren naar hogere salarisschalen. Dit kan per school verschillen. Als je lid bent van de AOb kunnen onze medewerkers van het Informatie en Advies Centrum ook altijd vragen beantwoorden en met je meedenken.

Goed is om, als je gaat onderhandelen, ook je toekomstperspectief erbij te betrekken. En bijvoorbeeld te kijken of er mogelijkheden zijn voor scholing of coaching. Kan je op termijn doorstromen naar een andere functie in een andere schaal? Denk ook aan congressen waar je naartoe zou willen.