29112022 1521 v2

Solliciteren als startende docent

Yes, je diploma is binnen! Nu komt de volgende stap: solliciteren. Opeens wordt het wel heel serieus. Hoe kom je aan die droombaan -ook al is er een lerarentekort- en hoe weet je zeker dat je straks goed op je plek bent? Met deze tips sta je straks met plezier voor de klas.


Stap één, weet waar je wil solliciteren

Als eerste moet je een interessante vacature zien te vinden op een school waar jij wil werken. Vacaturebanken zoals Meesterbaan zijn nog steeds een goede bron. Maar steeds vaker wordt een baan gevonden via LinkedIn, via vrienden en de socials. Houd er rekening mee dat degene die die een vacature plaatst, waarschijnlijk ook jouw profielen op sociale media checkt.

Zorg voor een professioneel profiel op LinkedIn

Ook als je carrière nog maar net begint, is het belangrijk dat je een redelijk zakelijk profiel hebt. Kijk eens met de ogen van een collega of leerling naar je profiel. Kom je over als een iemand die je graag voor de klas ziet staan?

Gebruik je persoonlijke netwerk

Houd contact met je medestudenten en onderhoud de contacten die je hebt opgedaan op stagescholen. Dan zal je het snel horen als er ergens een leuke vacature ontstaat. De school van je lio-stage is natuurlijk heel belangrijk voor je netwerk. Als het goed klikt tijdens je stage, zullen ze zeker aan je denken. Het is daarom belangrijk om je stageplek goed te kiezen. Denk bijvoorbeeld goed na over de pedagogische visie, bijvoorbeeld Jenaplan-onderwijs of Montessori van de school. Welke spreekt jou aan? 

Weet welke pedagogische visies er zijn

Je kent pedagogische visies van je opleiding. Het is goed je daarin te verdiepen voordat je gaat solliciteren. Zo kun je beter inschatten of je op een school wil werken. Bovendien zal de school hierover zeker beginnen tijdens je sollicitatie. 

Het schrijven van een sollicitatiebrief

Misschien klinkt het een beetje ouderwets, een sollicitatiebrief. Toch is dat nog steeds dé manier om te solliciteren. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Doe research naar de school, voorkom in je brief loze kreten als 'het kind centraal' stellen. En vooral: lees alles kritisch na voordat je het verstuurt. Want ook voor brieven geldt: een eerste indruk is heel belangrijk. Lees dit artikel waarin starter-consulent Alma Meijer en oud-directeur Erik Adema tips geven om jezelf te presenteren in een sollicitatiebrief. 

Tips voor je eerste gesprek

Word je uitgenodigd voor een gesprek? Gefeliciteerd, je bent nu heel dichtbij je eerste baan. Je sollicitatiegesprek voer je meestal met de schoolleider. Lees ook de tips die schoolleiders geven voor een succesvol sollicitatiegesprek. 

Meer onderwijstips? 

Wat ga jij verdienen in het onderwijs?

Doe de Salarischeck!

Alle voordelen van de AOb

  • Gratis advies en juridische hulp
  • Stem mee over de cao’s en andere afspraken
  • Gratis inspirerende workshops
  • Gratis belastingservice
  • Het Onderwijsblad in de bus

Je bent al lid vanaf € 8,88 netto p.m.

(Je kunt 40% van je vakbondscontributie terugvragen via je werkgever)