Algemeen

Kamer wil noodplan lerarentekort en een stagevergoeding

Een grootschalig noodplan van minstens vijftien jaar om het lerarentekort te bestrijden en onderzoek naar het instellen van een stagevergoeding in het onderwijs. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de ministers zich hierover gaan buigen.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Beediging Kamerleden 6 december 2023

Vanmiddag stemden Tweede Kamerleden over de moties die tijdens het begrotingsdebat OCW waren ingediend. Beeld: Tweede Kamer

Dat bleek vanmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer over de moties die tijdens het begrotingsdebat vorige week waren ingediend. 

Deltaplan

Voor beide onderwerpen maakte de AOb zich de afgelopen tijd hard. Zo wil de bond een Deltaplan voor de lange termijn om de tekorten het hoofd te bieden. Kamerlid Anita Pijpelink (Groenlinks/PvdA) diende een motie in die om een meerjarig noodplan vraagt. Ze kreeg hiervoor een meerderheid in de Kamer mee voor het plan, want SP, Volt, Denk, Forum voor Democratie, PVV, D66, JA21 en Partij voor de Dieren stemden in. Nieuw Sociaal Contract (NSC) stemde tegen het plan. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei vooraf dat hij zeker voor een ‘structureel herstelplan van het onderwijs is, maar niet per definitie van zo’n vijftien jaar.’ Minister Mariëlle Paul (VVD) ontraadde de motie eerder in het debat. 

Stagevergoeding

Ook de twee moties die gingen over de stagevergoedingen -één van D66 en GroenLinks/PvdA en één van Groenlinks/PvdA en Denk- behaalde een Kamermeerderheid. Eerder liet de minister al weten dat ze geen extra geld uittrekt voor een stagevergoeding in het onderwijs. De AOb vroeg hier samen met de schoolbesturen uit het primair en voortgezet onderwijs wel om: 225 miljoen euro is er volgens de bond nodig om dit te regelen. De ministers zijn van mening dat het geld uit de huidige bekostiging moet komen en dat de bonden dit zelf moeten gaan regelen met de werkgevers in een cao. In het debat zei minister Paul ook nogmaals: 'Regel het.' 

De grootste partij, de PVV, stemde met beide moties voor een stagevergoeding in ook al stond er niets over in hun partijprogramma. Zo roepen de PvdA en Denk op tot een onderzoek naar een minimumvergoeding. De motie van D66 en PvdA -waar ook de SP, Groenlinks/PvdA, Denk, Volt, Partij voor de Dieren, SGP, ChristenUnie, VVD, CDA, Forum, PVV, JA21 en JA21 mee instemde- roept de minister op om in overleg te gaan met de sociale partners om te kijken wat er nodig is om tot een stagevergoedingsregeling te komen en dit aan de Kamer te laten weten. Dat is meer inmenging dan het helemaal aan de sociale partners over te laten, zoals de minister eigenlijk wilde. 

Lumpsum

Ook de motie Soepboer van NSC over een onderzoek naar een normeringspercentage voor het primaire proces in de lumpsum werd aangenomen. Hij kreeg de SP, Groenlinks/PvdA, Partij voor de Dieren, Denk, Volt, D66, NSC, ChristenUnie, CDA, JA21, FvD, VVD en BBB en PVV mee.

Verder wil de Kamer dat de regering in gesprek gaat met leraren en ouders op scholen waar een continurooster is ingesteld. Er moeten voorstellen komen hoe zij een rustigere pauze kunnen hebben. Deze motie werd ingediend door het CDA en BBB.

Verder lezen in dossier: