Kamer dient moties in voor Deltaplan lerarentekort en verplichte stagevergoeding

Meerdere partijen hebben de ministers van Onderwijs vandaag gevraagd een stagevergoeding in te stellen voor het primair en voortgezet onderwijs. Ook een Deltaplan om het lerarentekort te bestrijden, kwam in een motie voorbij tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer.  Het zijn twee onderwerpen waarvoor de AOb de afgelopen tijd aandacht heeft gevraagd. 

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

Tweede Kamer

Beeld: Tweede Kamer

Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks/PvdA) diende samen met Denk-Kamerlid Dogukan Ergin een motie in die vraagt om de invoering van een wettelijke minimum stagevergoeding. Deze vergoeding moet gelden voor leerlingen in een leerwerktraject en studenten uit het mbo, hbo en het wetenschappelijk onderwijs. ‘Niet alle leerlingen kunnen het zich permitteren om onbetaald stage te lopen’, aldus Stultiens. De Kamerleden verzoeken de ministers een onderzoek in te stellen naar de kosten van de maatregel en hoe ze die het beste kunnen uitvoeren.

Niet alle leerlingen kunnen het zich permitteren om onbetaald stage te lopen

Stagevergoeding

De AOb maakte zich het afgelopen jaar hard voor de stagevergoeding en wil dat het kabinet 225 miljoen euro vrijmaakt om dit te regelen voor het primair en voortgezet onderwijs. De bond zette hierover een enquête uit, startte een petitie en stuurde meerdere brieven aan de Tweede Kamer.

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

Ook Kamerlid Jan Paternotte van D66 diende een motie in voor een stagevergoeding in het primair en voortgezet onderwijs. Hij wil dat de ministers met de bonden en schoolbestuurders gaan praten om te onderzoeken wat er nodig is om zo’n sectorale stagevergoeding te regelen. De personeelstekorten zijn volgens hem namelijk ‘een hardnekkig probleem’. Een passende stagevergoeding kan dus helpen om het werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Minister Paul van funderend onderwijs gaf deze motie het oordeel van de Kamer, omdat deze de bonden en werkgeversorganisaties oproept om het gesprek aan te gaan en dit te regelen. In haar bijdrage zei de onderwijsminister al dat ze vindt dat dit onderdeel is van goed werkgeverschap. Met klem herhaalde ze dan ook haar oproep aan de bonden en werkgevers om dit te gaan regelen, maar ze trekt er geen extra geld voor uit. 

Deltaplan 

Verder had de Kamer aandacht voor de oproep van de AOb om een Deltaplan in te stellen die over kabinetsperiodes heengaat om het lerarentekort aan te pakken. Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA) diende een motie in die de regering verzoekt om met een plan te komen voor de komende vijftien jaar. 'We willen de belofte aan onze jeugd en leerkrachten dat we ze niet in de steek laten. Het is alle hens aan dek.' Deze motie werd ontraden door minister Paul. Ze verwees naar het Onderwijsakkoord 2022 en de daaraan gekoppelde werkagenda. 'Ik onderschrijf de vraag over de inzet op lange termijn. Dat doen we ook. Deze motie is daarom overbodig.' 

Het is alle hens aan dek

Naast deze moties waren er Kamerleden die de ministers verzochten om medezeggenschapsraden te ondersteunen en wil Aant Jelle Soepboer van Nieuw Sociaal Contract (NSC) dat het onderwijsgeld terechtkomt bij het primaire proces. Hij diende hiervoor een motie in om zo snel mogelijk te laten onderzoeken welk percentage van de lumpsum geoormerkt zou moeten. De minister noemde in haar termijn al dat ze in het voorjaar met een ‘herijking' komt naar de sturing in het funderend onderwijs en gaf deze motie het oordeel van de Kamer. 

Reiskostenvergoeding praktijkonderwijs

Op de publieke tribune zaten tijdens het debat meerdere leerlingen uit het praktijkonderwijs. Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA kon hen bij het indienen van de moties het goede nieuws melden dat ze na vier jaar proberen een meerderheid heeft om voor deze leerlingen dit jaar een reiskostenvergoeding in te stellen. Westerveld pleitte voor een overbruggingsregeling totdat dit vanaf 2026 geregeld voor deze groep leerlingen. 

Stemmingen

Aanstaande dinsdag stemt de Kamer over de moties en kunnen Kamerleden de ministers oproepen om wel iets met een motie te doen. Met de nieuwe politieke verhoudingen kan dat nog leiden tot bijsturing van het beleid.