Zorgminister Hugo de Jonge scherpt de coronaregels in het funderend onderwijs aan.
Zorgminister Hugo de Jonge scherpt de coronaregels in het funderend onderwijs aan.

Beeld: typetank

Zoveel mogelijk afstand houden en online vergaderen

Vanwege de oplopende besmettingen adviseert het ministerie van Onderwijs dringend om de overige activiteiten op school -buiten de lessen om- te beperken en daar waar het kan tussen volwassenen onderling afstand te houden. Teamdagen en studiedagen moeten zoveel mogelijk online.

Het ministerie publiceerde vandaag hun nieuwe veelgestelde vragen en ook de nieuwe protocollen staan online op de site Lesopafstand.nl 

Voor iedereen in Nederland geldt de afstandsregel weer tussen volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar. Het onderwijs, van primair onderwijs tot en met wetenschappelijk onderwijs, staat in het lijstje met uitzonderingen. In deze sector is 1,5 meter afstand houden geen verplichting, maar adviseert het ministerie om volwassenen het daar waar het kan dit wél te doen.

Ouders

Een ander advies rondom de basisregels zijn ouders die de school niet meer in mogen, tenzij het echt niet anders kan. En dan moeten zij wel afstand houden tot het personeel in de scholen. AOb-voorzitter Tamar van Gelder pleitte eerder ook al voor het weren van ouders in de scholen om zo besmettingen te voorkomen. Ook bij vieringen, zoals Sinterklaas mogen ouders niet aanwezig zijn. Dit moet alleen met de groep worden gevierd.

Open dagen

Het ministerie roept middelbare scholen op om open dagen zoveel mogelijk op een andere manier te organiseren of te annuleren. ‘We adviseren om de activiteiten op school te beperken tot het primaire proces van lesgeven’, zo schrijft het ministerie.

Verder hamert het kabinet op het naleven van de basisregels -handen wassen, niezen in ellebogen, ventileren- en de aangescherpte quarantaineregels die ook gelden voor het onderwijspersoneel en waardoor scholen meer klassen naar huis moeten sturen. Ook moet iedereen thuisblijven bij klachten en eerst een test doen.

Medezeggenschap

Scholen zijn vrij om zelf nog meer regels in te stellen, maar dan moet dit wel in overleg met de medezeggenschapsraad. Zo kunnen ze kiezen voor looproutes in de school of gespreide pauzes.

Meer nieuws