De quarantaineregel is aangescherpt: als iemand uit je gezin corona heeft, blijf je thuis.
De quarantaineregel is aangescherpt: als iemand uit je gezin corona heeft, blijf je thuis.

Beeld: Typeptank

Meer klassen thuis door quarantaineregel

Vanaf afgelopen vrijdag, 19 november, moet iedereen - gevaccineerd, ongevaccineerd, kinderen of ouderen - thuisblijven als één iemand uit het gezin of van de huisgenoten besmet is met corona. Onderwijspersoneel is hierop geen uitzondering en dat betekent dat scholen meer klassen naar huis moeten sturen of dat lessen vervallen.

Binnen het onderwijs was veel onduidelijkheid over de quarantainemaatregel die demissionair premier Mark Rutte aankondigde bij de persconferentie van 12 november. De maatregel is officieel pas 19 november ingegaan. Het RIVM had meer tijd nodig voor de uitwerking. De verscherpte quarantaineregel heeft gevolgen voor het onderwijs, want het verzuim zal toenemen en scholen stuurden al massaal klassen naar huis.

Tien dagen

Iedereen die besmet is met corona moet in quarantaine en vanaf afgelopen vrijdag geldt dat alle huisgenoten – gevaccineerd of niet – óók thuis moeten blijven. Zij moeten tien dagen in quarantaine, maar kunnen zich op de vijfde dag laten testen voor het opheffen van de isolatie.

Voorbereiden

Het ministerie van Onderwijs wijst er in zijn veelgestelde vragen op dat scholen zich moeten voorbereiden op de afwezigheid van personeel en leerlingen. ‘Denk aan communicatie naar ouders, onderwijsaanbod en afstandsonderwijs’, zo schrijft het ministerie. Scholen moeten kijken of ze leerlingen in quarantaine afstandsonderwijs kunnen geven, maar ouders kunnen dit niet eisen. Volgens het ministerie is dat de nadrukkelijke ‘professionele keuze’ van de school. Verder adviseert het ministerie terughoudend te zijn met ouders of andere externen in de school.

Bekijk onze veelgestelde vragen en antwoorden over corona en onderwijs via deze link. 

Meer nieuws