Algemeen

AOb: 'Geen ouders meer in scholen'

"Gelukkig heeft het kabinet besloten om het onderwijs – zo veilig mogelijk - open te houden. Daar hoort wel bij dat ouders zoveel mogelijk buiten de scholen moeten blijven.” Dat zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder als reactie op de nieuwe corona-maatregelen die het kabinet vanavond heeft aangekondigd.

Tekst algemene onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

premier-rutte-persconferentie-corona

Beeld: Persconferentie / Rijksoverheid

Het kabinet kiest er voor om het onderwijs zoveel mogelijk open te houden, en bij de persconferentie zijn er vandaag nauwelijks maatregelen voor de scholen aangekondigd. De enige uitzondering zijn het mbo, hbo en wo: daar geldt de komende weken een maximale groepsgrootte van 75 studenten.

 

Extra bezoekers – zoals ouders – brengen extra besmettingsrisico's met zich mee

“We zijn voor al onze leerlingen en studenten opgelucht dat het onderwijs nu nog open kan blijven, zodat we fysiek kunnen blijven lesgeven”, zegt Van Gelder. “Het online lesgeven tijdens de eerste lockdown bleek een heel beperkt alternatief. Dat heeft gezorgd voor achterstanden en voor grote zorgen over onze leerlingen en studenten.”

Als aanvulling op de huidige maatregelen zou Van Gelder graag zien dat ouders voortaan uit de scholen geweerd worden, net zoals tijdens de eerste lockdown. “Het onderwijs moet zo veilig mogelijk open blijven. En extra bezoekers – zoals ouders – brengen extra besmettingsrisico's met zich mee. Bovendien horen we regelmatig dat leerkrachten in discussie moeten met ouders die, tegen alle richtlijnen in, hun zwaar hoestende kind toch naar school brengen. Dat is echt te veel gevraagd in deze tijd."

Ventilatie

Verder moet de ventilatie van de scholen snel op niveau moeten worden gebracht. Van Gelder: “Een goede ventilatie op alle instellingen zou inmiddels toch wel een eind op weg moeten zijn. Het is onverantwoord dat dit slechts op 40 procent van de scholen al op orde is.”

Boosterprik

Tot slot moet met spoed worden onderzocht of ook onderwijzend personeel in aanmerking kan komen voor een boosterprik. Van Gelder: “De zorg gaat vóór, uiteraard. Maar het geven van onderwijs is een cruciaal beroep. Patiënten kunnen geen ic-verpleegkundigen missen, en leerlingen kunnen geen leerkrachten missen.”

Vragen over het onderwijs in coronatijd? Bekijk onze veelgestelde vragen en antwoorden waar je een handig overzicht ziet per onderwijssector.