De uitslag van de ABP-verkiezingen is bekend. De AOb krijgt er één zetel bij.
De uitslag van de ABP-verkiezingen is bekend. De AOb krijgt er één zetel bij.

Beeld: ABP

Verdubbeling AOb-zetels onder gepensioneerden bij ABP

De AOb heeft het aantal zetels verdubbeld onder de gepensioneerden in het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP. Er mogen de komende vier jaar twee vertegenwoordigers van deze groep namens de AOb opkomen voor de belangen. Bij de kiesgroep werkenden bleef het zetelaantal van de AOb met drie gelijk.

Dat blijkt uit de definitieve uitslag die de kiescommissie van pensioenfonds ABP vandaag deelt. Tussen 4 en 24 april konden ABP-deelnemers hun stem uitbrengen.

In totaal waren er deze verkiezingen 32 zetels te verdelen in het Verantwoordingsorgaan, verspreid over twee groepen: de werkenden (19 zetels) en de gepensioneerden (13 zetels). De AOb heeft daarvan nu 5 zetels bemachtigd. Naast de onderwijsbonden zitten er ook vertegenwoordigers in van de politie, de militairen en overheidsambtenaren. Bij het ABP zijn drie miljoen mensen aangesloten.

‘Dit is een mooie uitslag’

Achteraf controleren

Het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP geeft het bestuur gevraagd en ongevraagd advies, bijvoorbeeld over duurzaam beleggen en de manier waarop het ABP-bestuur daar invulling aan moet geven. Achteraf bekijkt het orgaan of het bestuur goed gehandeld heeft.

Gekozen kandidaten

Associate professor Christoph Rausch, docent bedrijfseconomie Agnes Tay en hbo-docent Gerian Alofs bezetten de drie AOb-zetels voor de mensen die nog werken. Tay komt met voorkeursstemmen in het Verantwoordingsorgaan, want zij stond als nummer 4 op de lijst. In totaal stemden ruim 12 duizend ABP-deelnemers op een kandidaat van de AOb.
De gepensioneerden krijgen er in totaal één zetel bij. Arie de Graaf krijgt daarmee versterking in het Verantwoordingsorgaan, maar de definitieve naam is nog onzeker. Hier stemden ruim 14 duizend mensen op de AOb.

Mooie uitslag

“Dit is een mooie uitslag”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg. “We kunnen nu nog beter werken aan onze standpunten.” Zo wil de AOb, die in het Verantwoordingsorgaan onderdeel is van de FNV-ACOP fractie, een geïndexeerd pensioen voor iedereen. Daarnaast is ‘groen en sociaal’ voor de AOb belangrijk en moet pensioengeld belegd worden in eerlijke, groene bedrijven.

De gekozen vertegenwoordigers zitten van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2026 in het Verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds.

Lees het interview met Agnes Tay

Bekijk het filmpje met Christoph Rausch en waar hij de komende vier jaar voor gaat strijden in het Verantwoordingsorgaan. Samen staan we sterker! Word lid van de AOb. 

Meer nieuws

Flex zit privéleven in de weg

Tijdelijke contracten in het universitair onderwijs hebben grote invloed op het privéleven van docenten en onderzoekers. “Omdat mijn baan onzeker was, kon ik voor mijn... LEES VERDER