Algemeen

'De kosten van onze vermogensbeheerders moeten drastisch omlaag'

Het aantal AOb’ers in het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP steeg vorige week van vier naar vijf. Docent Agnes Tay werd met meer dan tweeduizend voorkeurstemmen voor haar tweede termijn in het ‘ABP-parlement’ benoemd. "Natuurlijk ga ik voor de jaarlijkse indexering van onze pensioenen."

Tekst Ad Moerman - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Agnes Tay 3 6 22 foto Fred van Diem 02

Beeld: Fred van diem

Dat heb je mooi voor elkaar!

“Ja, ik ben heel tevreden met de verkiezingsuitslag. Ik heb gelukkig niet voor niets stevig campagne gevoerd in mijn omgeving. Ik werk sinds 2006 als docent bedrijfseconomie op de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Mijn collega’s hebben echt wel gemerkt dat ze op me konden stemmen. Ook via familie, vrienden en kennissen heb ik stemgerechtigden gepord.”

Hoe dan?

“Ik heb al tweeëneenhalf jaar een website waarmee ik mijn achterban informeer over wat ik doe in het Verantwoordingsorgaan, waar ik nu voor een tweede termijn van vier jaar in ga. Ook leg ik via mijn site uit wat ik doe als voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad van de HvA. Daar zit ik zes jaar in, de laatste twee jaar als voorzitter. Verder verspreidde ik voor mijn ABP-campagne flyers en ook stond ik met een interview in een HvA nieuwsbericht.”

Waarom is die tweede termijn zo belangrijk voor je?

“De eerste twee jaar in het Verantwoordingsorgaan waren vooral een leerschool. Het leek me echt doodzonde dat mijn kennis verloren zou gaan. Vandaar mijn campagne, want met mijn plek op de kieslijst leek de kans niet groot dat ik er in zou komen. Gelukkig haalde ik de kiesdeler met die 2011 stemmen ruimschoots. De helft was ook genoeg geweest.”

Waarom stond je niet op een gegarandeerd verkiesbare plaats?

“Dat weet ik niet. Met het AOb-bestuur heb ik wel over mijn functioneren in de eerste termijn gesproken. We waren zeer tevreden met elkaar. Maar blijkbaar waren er overwegingen om mij toch één plekje lager te zetten op de lijst.”

Hoe ben je vier jaar geleden op de kieslijst gekomen?

“Een collega zag dat ik over sterke analytische vaardigheden beschik. Hij zag ook hoe ik in de medezeggenschapsraad de decaan op de HvA van repliek diende. Hij vond dat het ABP-bestuur die stevige aanpak ook wel kon gebruiken en zette me met mijn neus in de goede sollicitatie-richting. Bij het daarop volgende gesprek bij de AOb zagen ze in mij ook een goede vertegenwoordiger. Na ook een succesvolle campagne mocht ik even later meepraten over de vele miljarden in de ABP-pensioenkas.”

Wat zijn jouw speerpunten?

“Groen investeren, bijvoorbeeld in de energietransitie. Niet investeren in bedrijven met een discutabele belastingmoraal. Uiteraard ook niet in bedrijven met kinderarbeid: kinderen horen op school. Verder moeten de kosten van onze vermogensbeheerders drastisch omlaag. Dat kost jaarlijks miljarden terwijl die beheerders amper transparant zijn over waarom hun werk ons zoveel kost. En natuurlijk zet ik mij in voor de jaarlijkse indexering van onze pensioenen. Niet alleen dat van mijn reeds gepensioneerde man of straks dat van mijzelf. Maar natuurlijk vooral voor het pensioen van die 3 miljoen andere mensen die bij het ABP voor hun pensioen sparen of het reeds ontvangen.”

Lees ook: Verdubbeling AOb-zetels onder gepensioneerden bij ABP