Scholen moeten vanaf woensdag weer afstandonderwijs verzorgen.
Scholen moeten vanaf woensdag weer afstandonderwijs verzorgen.

Beeld: Nina Maissouradze

Vanaf woensdag scholen weer dicht

De scholen gaan vanaf aanstaande woensdag dicht tot en met 19 januari, melden de NOS en diverse andere Haagse bronnen. “We hopen dat de scholen in staat zijn om zo snel om te schakelen”, reageert AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor. Het gaat niet om een vervroegde en verlengde vakantie, scholen moeten – op de kerstvakantie na – online onderwijs verzorgen. “Het is dus geen extra vakantie. Niet voor het onderwijzend personeel en niet voor de leerlingen”, aldus Stolk. “Dit besluit hing al te lang in de lucht, we hopen dat de scholen in staat zijn om in deze laatste week voor de kerstvakantie zo snel om te schakelen.”

Als de berichten kloppen, moeten scholen vanaf woensdag hun deuren sluiten en op online onderwijs overstappen. Premier Rutte spreekt het land vanavond om zeven uur toe over de vergaande maatregelen. Afgelopen maart werd het onderwijs ook al overvallen door een lockdown, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn in het onderwijs. Tegelijkertijd zijn er ook onder onderwijspersoneel grote zorgen over de oplopende besmettingen.

“Wij als AOb hebben steeds de toenemende zorgen benoemd die we merkten in het onderwijs en hebben aangedrongen op duidelijke maatregelen bij de minister”, vertelt Stolk. Het kabinet ziet zich nu genoodzaakt tot een tweede lockdown, omdat het aantal besmettingen hard is opgelopen en de druk op de zorg te groot wordt.

Lees ook: ‘Onderwijskwaliteit sterk gedaald in coronatijd’ en ‘Grote zorgen over gevolgen corona voor mbo en hoger onderwijs’

Benieuwd naar de afspraken in jouw onderwijssector?

Check onze FAQ

Meer nieuws