'Er kan niet worden afgedwongen of gecontroleerd of leerlingen zich inderdaad twee keer per week testen'
'Er kan niet worden afgedwongen of gecontroleerd of leerlingen zich inderdaad twee keer per week testen'

Beeld: Pixabay

Vakbonden: verdere opening voortgezet onderwijs ‘onwerkbaar en onwenselijk’

Scholen voor voortgezet onderwijs moeten komende weken niet verder worden geopend. De huidige situatie, waarbij vaak slechts de helft van de leerlingen tegelijk op school is, moet in stand blijven tot aan de zomervakantie. Dat schrijven de gezamenlijke onderwijsbonden vanavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet besliste afgelopen zaterdag dat scholen voor voortgezet onderwijs vanaf 7 juni verplicht verder opengaan. Dat kan doordat dan de anderhalve meter afstand tussen leerlingen wordt losgelaten. Die beslissing van het kabinet is gebaseerd op het advies van het OMT.

Het OMT stelt echter klip en klaar dat verdere opening alleen verantwoord is als alle leerlingen tweemaal per week onder begeleiding getest worden, en al het onderwijspersoneel zichzelf twee keer per week test. En dat de anderhalve meter afstand tussen leerlingen en onderwijspersoneel wel in stand gehouden wordt.

‘Dat leerlingen zich twee keer per week testen kan niet afgedwongen of sluitend gemonitord worden’

“Voor de meeste scholen zal het niet mogelijk zijn om aan de voorwaarden van het OMT te voldoen”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “Het testen kan niet afgedwongen noch sluitend gemonitord worden. Dit baart ons grote zorgen.” Het kabinetsbesluit gaat dus voorbij aan de voorwaarden die in het OMT-advies worden gesteld aan de verdere openstelling van het voortgezet onderwijs. De Moel: “Desondanks probeert de minister de verdere opening van het vo – zonder tussenkomst van de Kamer – af te tikken. Gelet op de zorgen en impact van het besluit vinden wij dit ongepast.”

Besmettingen

Het OMT waarschuwt in het advies dat het loslaten van de anderhalve meter afstand tot meer besmettingen zal leiden. Onder jongeren, maar ook onder hun ouders en docenten. Het aantal besmettingen kan volgens het OMT ‘bijna volledig worden gereduceerd’ door een actief testbeleid van twee keer per week.

‘Uit ervaringen in het primair onderwijs, het hoger onderwijs en ook op de pilot-scholen blijkt echter dat de bereidheid om te testen zeer laag is’, zo schrijven de gezamenlijke onderwijsbonden aan de Tweede Kamer. ‘Daarbij is het voor een school ook oncontroleerbaar of leerlingen inderdaad twee keer per week een test afnemen én een eventuele uitslag serieus nemen.’

Door het kabinetsbesluit kunnen werkgevers geen veilige werkplek voor de werknemers in de scholen garanderen, terwijl zij daar wel wettelijk toe verplicht zijn.

Ventilatie

Het onderwijspersoneel maakt zich zorgen over hun gezondheid en de gezondheid van de mensen om hen heen. ‘Deze zorgen worden versterkt door de recente berichtgeving dat aerosolen toch meer aan besmettingen bijdragen dan aanvankelijk gedacht werd’, stellen de bonden. ‘De ventilatie is op veel scholen nog steeds niet op orde en veel leraren voelen zich dan ook absoluut niet veilig in een slecht geventileerd klaslokaal met twintig tot dertig pubers.’

Zomervakantie

Er is momenteel sprake van een beheersbare situatie op de scholen, aldus de vakbonden. ‘De leerlingen gaan gemiddeld genomen twee en een halve dag naar school. Het onderwijspersoneel werkt keihard aan zo goed mogelijk onderwijs in niet-optimale omstandigheden. Het is in ieders belang om deze situatie tot aan de zomervakantie te handhaven. En geen onrustigere en slechtere onderwijssituatie te creëren die door uitval van klassen én medewerkers zal gaan ontstaan.’

Lees ook het bericht: ‘OMT stelt onhaalbare voorwaarde aan veilig openen voortgezet onderwijs’
Bekijk ook onze veelgestelde vragen over onderwijs en corona.

Meer nieuws