Beeld: Fred van Diem

Ultimatum is gesteld, acties in voorbereiding

Er gaat veel gebeuren in het primair onderwijs: het is code rood. “We hebben een lange adem nodig om onze doelen te bereiken”, zegt AOb-bestuurder Eugenie Stolk.

“Dat vraagt een goede spreiding van acties om politieke druk uit te blijven oefenen. De actiebereidheid is enorm, we gaan door”, zegt Stolk. We zetten alle acties nog eens op een rij, vanaf afgelopen dinsdag.

 

 • Op 7 november 2017 was er een gesprek met minister Arie Slob van Primair en Voortgezet Onderwijs. Het PO-front waar de AOb samen met andere onderwijsorganisaties inzit, stelde Slob een ultimatum. Hij moet uiterlijk in de week van 5 december laten weten hoe hij 1,4 miljard euro vrijspeelt om de salarissen te verhogen en de werkdruk te verlagen. Bekijk het filmpje met AOb-bestuurder Eugenie Stolk waarin zij vertelt hoe het gesprek ging.
 • 29 november 2017: Meet-up met Slob over de zorgen in het primair onderwijs
  Stolk: “Minister Slob liet weten dat hij met de leraren, ondersteuners, schoolleiders en andere betrokkenen in gesprek wil gaan. Dat doen we tijdens deze meet-up. Een goed moment om de minister nogmaals duidelijk te maken wat onze zorgen zijn en hoe de situatie is. Iedereen uit het primair onderwijs kan deze meet-up volgen via een livestream. Houd onze site in de gaten voor meer informatie en kaarten om erbij te zijn.”
 • 5 december 2017: Ultimatum verstrijkt
  “In deze week wordt de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer besproken”, zegt Stolk. Het PO-front heeft daarom een ultimatum gesteld. De bonden zullen een staking uitroepen als minister Slob dan niet 1,4 miljard euro toezegt: 900 miljoen euro voor salaris en 500 miljoen euro voor werkdrukbestrijding.
 • 12 december 2017: Landelijke stakingsdag
  Als de 1,4 miljard euro er niet komt voor het primair onderwijs, dan leggen docenten, ondersteuners, schoolleiders op 12 december het werk neer. Stolk: “Deze stakingsdag is nog maar het begin. Er is lange politieke druk nodig om onze doelen te bereiken.”
 • Januari 2018 – juni 2018: Estafette-acties door het hele land
  Mocht er na de landelijke stakingsdag nog steeds geen extra geld komen voor het primair onderwijs, dan zullen er estafette-acties volgen door het hele land. AOb-bestuurder Stolk: “Om ons doel op de politieke agenda te houden is een lange adem nodig. Ons doel is 1,4 miljard euro. Voor minder doen we het niet.”

Naast deze activiteiten voert de AOb actie bij de congressen van de coalitiepartijen, zoals afgelopen weekend bij het CDA-congres in Nijmegen. Op 18 november volgt het congres van D66 en op 25 november houden de ChristenUnie en de VVD hun congres.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER