Algemeen

Slob wil door met onbevoegden voor de klas

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) zet het experiment door waarbij onbevoegden één dag per week voor de klas mogen staan in vijf grote steden. Slob: “Dit blijft een noodsituatie, het is niet de bedoeling dat het structureel wordt. In uiterste situaties vind ik dit acceptabel.”

Tekst karen hagen - redactie onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

slob-bij-voorleesontbijt-1

Beeld: Martijn Beekman/Rijksoverheid

Dat zei de minister vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Eerder liet AOb-voorzitter Eugenie Stolk weten dat de AOb principiële bezwaren heeft tegen de proef waarbij onbevoegden ongeveer een dag per week voor de klas mogen staan op basisscholen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Almere. Dit mag omdat in deze steden de nood het hoogst is.
In het Algemeen Dagblad deed Stolk samen met Jan van de Ven van het Lerarencollectief vanochtend nogmaals een oproep aan de Tweede Kamerleden om de minister tot de orde te roepen. Volgens hen is de vraag: ‘Gaan we experimenteren of investeren’?

Niet nieuwe normaal

De minister liet vandaag weten dat hij ervoor kiest om de proef - die ook is opgenomen in de noodplannen van de steden om het lerarentekort te bestrijden - door te zetten. “In die plannen staan ook dingen die niet tot het nieuwe normaal horen”, benadrukte Slob. “De inzet blijft dat leerlingen vijf dagen onderwijs krijgen van bevoegde docenten, maar we komen soms in situaties terecht waarin dat niet mogelijk is. Het lerarentekort is een grote strijd.”

Minister Slob: 'De inzet blijft dat leerlingen vijf dagen onderwijs krijgen van bevoegde docenten, maar er zijn soms situaties waarin dat niet mogelijk is'

Remmen

Met ingebouwde ‘noodremmen’ hoopt de minister grip te houden op de proef met de onbevoegden. Zo mag de medezeggenschapsraad instemmen of een school gaat deelnemen aan de proef. Ook zitten er restricties aan het aanmelden van de scholen, wat op landelijk niveau gaat gebeuren. Dat aanmelden kan bijvoorbeeld voor één jaar.

Opvang

Kamerleden zijn kritisch. Zo vroeg Lisa Westerveld (GroenLinks) zich af waarom er niet gekozen is om het vak aantrekkelijker te maken door onderwijspersoneel beter te belonen, of door mensen met een onderwijsdiploma terug naar de klas te halen. “In plaats daarvan wordt het vak nu gedevalueerd.” Kamerlid Peter Kwint van de SP vreest dat het experiment nooit meer wordt afschaft. “Een structurele oplossing voor het lerarentekort is nog niet in zicht. Zonder bevoegde docenten iets vertellen aan kinderen in een lokaal, is geen onderwijs. Dat is opvang.” Ook D66 wil dat het onderwijs door bevoegde docenten wordt gegeven.

Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Het vak wordt gedevalueerd'

Onderwijstijd

In een brief aan de Kamer pleitte de AOb om de uren voor onbevoegden niet met de onderwijstijd mee te tellen, zodat het lerarentekort niet wordt verdoezeld. Meerdere Kamerleden drongen hier ook bij de minister op aan. Slob beloofde uiteindelijk om er naar te kijken, maar vindt ook dat juist door de proef de schijnwerpers op het tekort staan gericht. Hij stelt dat er gemonitord wordt wat het gaat opleveren. “Juist doordat we dit doen komt het tekort op tafel, want onbevoegden voor de klas gebeurde al. Nu hebben we er zicht op”, aldus de minister.

Hoenderloo

Het debat was het laatste voor het zomerreces en daarom kwamen er meerdere onderwerpen aan bod. Zo reageerde Slob ook op de sluiting van het Hoenderloo College. Volgens de minister is er op dit moment voor negen leerlingen van deze school nog geen passende plek gevonden. “Als er leerlingen zijn waar nog geen plek voor is, moet het onderwijs ook na 1 augustus worden aangeboden.” De inspectie zit er bovenop om alles voor de leerlingen goed te regelen. Over het afgesloten sociaal plan is Slob blij, al noemde hij de manier waarop dit moest lopen niet fraai. Slob: “Het is geen fijne situatie, ik kan het niet mooier maken dan het is.”

Lees ook de uitkomst van de ingediende moties tijdens dit debat: Tweede Kamer onbevoegd voor klas geldt niet als onderwijstijd