Algemeen

Emoties lopen hoog op bij personeel Hoenderloo

"We houden ons groot voor de leerlingen, maar het doet me erg veel pijn hoe er met hen wordt omgegaan", vertelt Muriëlle Dorothaal op de personeelsbijeenkomst van het Hoenderloo College vanmorgen in het centrum van het Veluwse dorp. Zij zijn de wanhoop nabij.

Tekst Joëlle Poortvliet - redactie Onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

hoenderloo-bijeenkomst-hoenderloo-college-personeelsbijeenkomst-bij-het-hoenderloo-college-de-onderwijsmedewerkers-en-de-ouders-zijn-furieus-over-de-scholensluiting-die-nu-gepland-staat-op-1-august

Beeld: Angeliek de Jonge

Bijna het volledige team van het Hoenderloo College - voortgezet speciaal onderwijs - is aanwezig bij de actiebijeenkomst georganiseerd door de onderwijsvakbonden. "Of wat er nog van over is", zegt docent Muriëlle Dorothaal. Er vloeien tranen, want het is een bizar schooljaar. "Ze worden niet voor niets 'Hoenderloo-kinderen' genoemd. Vaak zijn ze uit huis geplaatst en is het op allerlei scholen al mis gegaan. Nu worden ze door Pluryn als vuilniszakjes aan de kant van de weg gezet. Zo voelt dat voor mij. In de les probeer ik er het beste van te maken, maar 's ochtends als ik naar school toe ga en 's avonds als ik thuis ben huil ik. Ik blijf er voor mijn leerlingen tot aan het allerlaatste moment," belooft een geëmotioneerde Dorothaal.

Passende plek

Sinds het bestuur in december 2019 de sluiting van zowel de scholen als internaten in Hoenderloo en Deelen aankondigde, zegt de overkoepelende stichting Pluryn steevast dat er nieuwe, passende plekken voor de leerlingen zijn gevonden. Maar 'dat is gewoon niet zo', weet Bram Kruize. Hij geeft metaalbewerking aan de praktijkrichting en kent de meeste leerlingen. "Een van m'n jongens verhuisde naar een kamer in een instelling, maar vervolgens bleek het onderwijs daar niet geregeld. Hij komt nu elke dag vanuit Lochem naar Hoenderloo met een busje."

Boemerang

Ook Anouk Baets, mentor van een groepje kinderen met autisme, heeft een 'boemerang-leerling'. "Afgelopen maandag had hij een intake voor een nieuwe woonplek, woensdag was officieel z'n laatste dag bij ons. Vervolgens was er geen school in de buurt van z'n nieuwe woonplaats. Vandaag was hij weer terug. Terwijl ik hem net aan het praten had. Toen hij bij ons kwam staarde hij alleen maar voor zich uit. Deze situatie heeft enorme impact op hem."

Niemand weet waar hij aan toe is

Recent besloot de stichting 1 augustus 2020 Hoenderloo te sluiten, terwijl eerder is afgesproken dat er tot 1 augustus 2021 de tijd zou zijn. Al is het eigen hachje is eigenlijk het laatste waar deze leraren en ondersteuners mee bezig zijn. "Ja, ook ons wordt onrecht aangedaan," vertelt leerkracht Cathalijn Steenstra. "Naar de medezeggenschapsraad wordt door het bestuur niet geluisterd, niemand weet waar hij of zij aan toe is." Maar het steekt de docenten het meest dat hun stichting naar buiten toe een verkeerd beeld schetst. Steenstra: "Hoenderloo zou dicht moeten omdat we geen goede kwaliteit van onderwijs en zorg zouden leveren. Dat raakt mij enorm, want mijn collega's en ik weten wat we bereiken met deze groep kinderen waar niemand in Nederland nog iets mee kan. Ze krijgen bij ons weer perspectief en gaan met plezier naar school."

Zwalkend

Rolf Faken, lid van de medezeggenschapsraad van het Hoenderloo College, zegt: "De meeste basale sociale vaardigheden die we onze leerlingen elke dag meegeven, zien we helaas niet terug in de hoogste regionen van het bestuur. Het beleid is zwalkend en Pluryn is niet eerlijk over hun werkelijke agenda."

Het onderwijspersoneel schat in dat er op dit moment nog zo'n tachtig van de normaal gesproken 220 leerlingen in Hoenderloo en Deelen zijn. Of deze kinderen na de zomer nog terugkomen in Hoenderloo, weet niemand. Als het aan Pluryn ligt is de school dan dicht. Docent Kruize: "Mijn boosheid zit hem er vooral in dat het dan voor deze groep kinderen te laat is. Juist de laatste groep, die het moeilijkst te plaatsen is, verdient de meeste aandacht. Ik vrees dat deze jongeren in het systeem verdwijnen, weer helemaal opnieuw moeten beginnen ergens, en dat hen dat niet goed lukt. Met alle maatschappelijke gevolgen van dien."

Kastje

Zowel de vakbondsbestuurders als politici die het actiepodium in Hoenderloo beklimmen, hadden geen vrolijk nieuws voor het personeel. Gesprekken met Pluryn over een sociaal plan hebben tot nu toe niets opgeleverd. Lisa Westerveld van GroenLinks vertelt dat ze door twee ministers van het kastje naar de muur wordt gestuurd. "Hugo de Jonge van Volksgezondheid wijst naar Arie Slob van onderwijs en andersom. Het is schandalig dat niemand verantwoordelijkheid neemt voor wat hier gebeurt."

De Jonge of Slob moet hier de regie in nemen

De in Hoenderloo aanwezige Tweede Kamerleden - Westerveld, Peter Kwint van de SP en Attje Kuiken van de PvdA - gaan minister De Jonge dinsdag in het debat vragen om in te grijpen. Westerveld: "Hij of Slob moet hier de regie nemen." Aanstaande maandag doet AOb-rayonbestuurder Philippe Abbing weer een poging om verder te komen in de onderhandelingen voor het personeel. "Er zijn drie dingen nodig om verder te komen: geld, tijd en vertrouwen. Op dit moment ontbreekt het nog aan alle drie."

Lees ook: