Medewerkers moeten in elk geval tot eind 2020 in dienst blijven, vindt de AOb
Medewerkers moeten in elk geval tot eind 2020 in dienst blijven, vindt de AOb

Beeld: Typetank

Actie voor eerlijk sociaal plan op Hoenderloo College

De vijfentachtig medewerkers van het Hoenderloo College geven vandaag en morgen geen les, om te protesteren tegen de sluiting van hun school. De medewerkers vermoeden dat het bestuur een ‘vooropgezet plan’ heeft om het afsluiten van een eerlijk sociaal plan te voorkomen.

Het Hoenderloo College is de onderwijstak van Pluryn – de aanbieder van een aantal internaten voor jeugdzorg in de regio. Deze internaten lijden zware verliezen en worden per augustus gesloten, waardoor er ook geen leerlingen meer zijn voor de school. Om te protesteren tegen de sluiting geven de medewerkers vandaag geen les.

Verdacht

De medewerkers vinden het verdacht dat de school half november vorig jaar werd ondergebracht in de Stichting Pluryn Onderwijs. ‘Twaalf dagen daarna kwam het bericht dat de school moet sluiten wegens miljoenenverliezen bij Pluryn’, schrijven de docenten in een verklaring. ‘Dit riekt naar een vooropgezet plan’

AOb: ‘Medewerkers zouden in elk geval tot het einde van dit kalenderjaar in dienst moeten blijven’

Volgens Pluryn is deze gedachtengang ‘aantoonbaar onjuist’. ‘Het voorgenomen besluit om alle scholen van Pluryn in één stichting onder te brengen, dateert al van 2017.’ Volgens de verklaring wil de stichting zich ‘maximaal inspannen om de medewerkers van Het Hoenderloo College individueel te begeleiden van werk naar werk’.

Diploma

AOb-rayonbestuurder Clazien Rodenburg vindt dat de werkgever de medewerkers in elk geval meer tijd moet geven om af te bouwen. “Het bestuur zegt nu tegen de mensen: ‘Tot half juni moet je alles op alles zetten om de jongeren aan een diploma te helpen, en waar je op 1 augustus bent – daar hebben we geen idee van.’ Dat vind ik echt niet kunnen.”

Volgens Rodenburg zouden de medewerkers in elk geval tot het einde van dit kalenderjaar in dienst moeten blijven. “Desnoods in een vervangingspool voor de andere scholen van Pluryn. Zo bied je de mensen in elk geval iets van zekerheid.” Pluryn overlegt op 4 maart met de vakbonden.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER