Het Hoenderloo College sluit niet per 1 augustus 2020, maar zal langer open blijven.
Het Hoenderloo College sluit niet per 1 augustus 2020, maar zal langer open blijven.

Beeld: Pixabay

Hoenderloo College blijft langer open

Het Hoenderloo College, de onderwijstak van zorginstelling Pluryn, zal niet sluiten op 1 augustus aanstaande, zoals het bestuur van plan was, maar uiterlijk een jaar later. “Medewerkers krijgen daarmee meer lucht om een andere baan te zoeken”, zegt AOb-rayonbestuurder Clazien Rodenburg.

Afgelopen februari protesteerden de medewerkers van de scholengroep al tegen de voorgenomen sluiting die het afspreken van een goed sociaal plan in de weg zou staan. Pluryn, de aanbieder van een aantal internaten voor jeugdzorg in de regio, wil namelijk af van de school en de internaten, vanwege zware financiële verliezen.

Perspectief

Onder druk van de AOb en de medezeggenschapsraad (mr) is besloten de school nu toch niet in één keer te sluiten. In een brief aan de mr en de bonden laat Karel Verweij, voorzitter van de raad van bestuur van Pluryn, dit weten. ‘De sluiting van het Hoenderloo College zal uiterlijk plaatsvinden per 1 augustus 2021 dan wel zoveel eerder als nodig en mogelijk is’, zo schrijft Verweij. Het besluit biedt het onderwijspersoneel volgens Pluryn ‘een aanzienlijk beter perspectief’.

Meer tijd

Rodenburg: “De school blijft langer open voor zo’n dertig leerlingen en voor 14 fte aan medewerkers.” Met deze oplossing is het onderwijs voor de leerlingen waar nog geen plan voor was, gegarandeerd. Het gaat om autistische leerlingen (ASS-spectrum) die specifieke zorg nodig hebben. Veel van deze leerlingen hebben al een andere plek gevonden, omdat de internaten sluiten, maar nog niet voor iedereen is dat het geval. Daar is voor sommige leerlingen meer tijd voor nodig. “Voor iedereen is dit beter, want waarom zouden leraren straks thuiszitten en leerlingen niet naar school kunnen”, zegt Rodenburg. “Dat is geen oplossing. Bovendien kunnen leraren nu niet bij andere scholen kijken voor banen vanwege het coronavirus.”

‘Dit is beter, waarom zouden leraren straks thuiszitten en leerlingen niet naar school kunnen. Dat is geen oplossing’

Het uitstel is volgens Rodenburg ook gunstig voor de bekostiging. Die is namelijk gebaseerd op de leerlingaantallen van dit jaar, het jaar dat er nog wel tweehonderd leerlingen op het Hoenderloo College zaten. “Die bekostiging geeft in het geval van krimp altijd een voordeel en een beetje financiële ruimte wat we voor het sociaal plan zouden kunnen inzetten.”

Overleg

Morgen overlegt de AOb-rayonbestuurder samen met de andere bonden en Pluryn over het sociaal plan voor de medewerkers van de school.

Meer nieuws