Algemeen

Hoenderloo-leerlingen krijgen een ander plekje

Het Hoenderloo College gaat niet eerder dicht dan dat alle leerlingen elders geplaatst zijn. De actiebijeenkomst van vorige week vrijdag heeft haar vruchten afgeworpen. “Het blijft natuurlijk enorm treurig dat deze school moet sluiten”, zegt AOb-onderhandelaar Philippe Abbing.

Tekst Lisette Douma - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

hoenderloo

beeld: Angeliek de Jonge

Vorige week was bijna het volledige team van het Hoenderloo College – voortgezet speciaal onderwijs – aanwezig bij de actiebijeenkomst georganiseerd door de onderwijsvakbonden. Sinds het bestuur in december 2019 de sluiting van zowel de scholen als internaten in Hoenderloo en Deelen aankondigde, zegt de overkoepelende stichting Pluryn steevast dat er nieuwe, passende plekken voor de leerlingen zijn gevonden. Tot op de dag van vandaag is dit echter niet voor alle leerlingen geregeld. "Daarnaast waren er geen afspraken gemaakt om te komen tot een sociaal plan voor de onderwijsmensen. Vandaar dat het personeel in actie kwam. De eisen waren kort en krachtig: Tijd, geld en vertrouwen", vertelt AOb-onderhandelaar Philippe Abbing.

Sociaal plan

Dat heeft een week met koortsachtige gesprekken teweeggebracht. “Gelukkig bleek dat er toch nog te praten viel over een sociaal plan, er lag een veel ruimer voorstel dan de afgelopen maanden in de onderhandelingen naar voren was gebracht", zegt Abbing. "Actievoeren was nodig en heeft geholpen. We hebben nu een regeling voor het vertrekken van het personeel. Ook zijn er waarborgen in het sluitingsplan voor het plaatsen van kinderen op andere scholen, maar het blijft een zure appel dat Hoenderloo gesloten wordt.”

Ook onderwijspersoneel hoeft niet hals over kop naar een plek te zoeken die niet bij hen past

De school gaat niet eerder dicht dan dat er voor alle leerlingen een passende plaats is gevonden. Waar de school eerder op 1 augustus de deuren zou sluiten, is dat nu opgerekt naar 1 oktober - mits leerlingen dan zijn ondergebracht. “Voor het onderwijspersoneel is er meer tijd en ruimte gemaakt om naar een nieuwe plek te zoeken, zodat zij niet hals over kop naar een plek moeten die niet bij hen past”, zegt Abbing.

We blijven allemaal met een rotgevoel achter

In een sociaal plan dat aanstaande maandag wordt ondertekend is verder opgenomen dat iedere medewerker drie maanden vertrekpremie meekrijgt, plus een zogenoemde premiestaffel – ook een vertrekpremie – op basis van werkzame jaren bij Hoenderloo en zijn voorgangers. Ook is er een mobiliteitsbudget waarmee mensen van werk naar werk begeleid worden. “De sluiting had nooit op deze manier mogen plaatsvinden”, zegt Abbing. “We staan nu met elkaar voor een voldongen feit waarbij we er met elkaar het beste van hebben proberen te maken, maar we blijven allemaal met een rotgevoel achter. Met zorgen voor de kinderen waar iedereen zo zijn best voor wilde doen.”