Algemeen

‘Rutte’s voorwaarde voor extra onderwijsgeld is pure chantage’

“Je laat de koning verdorie uitspreken dat het lerarentekort een nijpend probleem is, en vervolgens gooi je dat probleem over de schutting naar de werkgevers en werknemers. Dat is pure chantage.” Dat is de reactie van AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen op de uitspraak van premier Rutte dat het basisonderwijs éérst maar eens een cao moet sluiten.

Tekst Webredactie - - Minder dan een minuut om te lezen

img-20190315-wa0112

In de Miljoenennota is geen cent extra vrijgemaakt voor verbetering van de salarissen en voor verlaging van de werkdruk in het onderwijs. Tijdens de algemene beschouwingen van vandaag vroegen de SP, GroenLinks en de PvdA aan premier Rutte of hij bereid was de winstbelasting aan te passen, zodat er meer geld zou zijn voor de lonen in de publieke sector - waaronder het onderwijs.

Vage beloftes, zonder structureel ook maar één euro uit te geven om het lerarentekort te bestrijden

Daar was de premier niet toe bereid. Volgens hem is het kabinet wel genegen om te kijken of er volgend jaar éénmalig extra geld naar de leraren kan, maar dan moet het basisonderwijs eerst een nieuwe cao afsluiten.

Werkdruk

De cao-onderhandelingen in het basisonderwijs liggen echter juist stil omdat er te weinig geld beschikbaar is voor een fatsoenlijke loonsverhoging. De vakbonden en de werkgevers in het basis- en voortgezet onderwijs vroegen voor de zomervakantie al gezamenlijk een noodpakket van 423,5 miljoen euro aan minister Slob, om het nijpende personeelstekort en de hoge werkdruk in het onderwijs aan te pakken.

Doorzichtig

“De opmerking van premier Rutte van vandaag is pure chantage. En een doorzichtige truc om de aandacht af te leiden en om vage beloftes te doen, zonder structureel ook maar één euro uit te geven om het lerarentekort te bestrijden”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. “De premier negeert nu de oproep van werkgevers en werknemers - waaronder de 40 duizend stakers die op 15 maart op het Malieveld stonden.”