Minister Slob vindt dat het kabinet al genoeg investeert en wijst een noodpakket af.
Minister Slob vindt dat het kabinet al genoeg investeert en wijst een noodpakket af.

Beeld: Fred van Diem

Slob ziet niks in noodpakket voor onderwijs

Minister Arie Slob stelt geen noodpakket beschikbaar voor het onderwijs. De AOb, andere bonden en de schoolbesturen uit het primair en voortgezet onderwijs pleitten begin van de zomer voor een pakket van 423,5 miljoen om de personeelstekorten en de hoge werkdruk aan te pakken.

Het kabinet investeert al flink in de salarissen en de werkdruk in het primair onderwijs, schrijft minister Slob in een brief aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van Kamerlid Paul van Meenen (D66). ‘Zoals ik al vaker heb gezegd, is er momenteel geen ruimte om nog extra middelen beschikbaar te stellen.’

‘Zoals ik al vaker heb gezegd, is er momenteel geen ruimte om nog extra middelen beschikbaar te stellen’

Pakket

Slob wijst daarmee het noodpakket af dat zowel de bonden en werkgever willen. Deze partijen berekenden dat er 423,5 miljoen euro nodig is op korte termijn om de problemen in het onderwijs tegen te gaan. Daarmee wilden ze onder meer de werkdruk in het basisonderwijs verlagen, de loonkloof dichten tussen het primair en voortgezet onderwijs, een betere beloning voor leraren die lesgeven in het speciaal onderwijs en geld voor personeel dat werkt op scholen in achterstandswijken.

In zijn antwoorden wijst de minister op de subsidieregeling voor de regionale aanpak. Regio’s kunnen daarmee zelf specifieke maatregelen op maat nemen.

Verschil

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zei begin van de zomer over het noodpakket: ‘Het is het verschil tussen een lege klas en een klas met een gemotiveerde leerkracht. Op dit moment weten de kinderen in Nederland niet eens of ze volgend jaar allemaal een leerkracht hebben. Wat een armoede.’

Meer nieuws