'Het maakt mij boos dat er overal geld voor is, behalve voor personeel in het basisonderwijs'
'Het maakt mij boos dat er overal geld voor is, behalve voor personeel in het basisonderwijs'

Beeld: Typetank

Cao onderhandelingen primair onderwijs gestopt

De cao-onderhandelingen over het primair onderwijs zijn gestopt. De gezamenlijke bonden samen en de PO-raad konden het niet eens worden over de hoogte van de looneis. AOb-bestuurder Eugenie Stolk: “We hebben echt geprobeerd om naar elkaar te komen, maar als je zo ver uit elkaar ligt dan moet je op een gegeven moment besluiten te stoppen.“

De bonden en de werkgevers waren druk bezig om te kijken of het mogelijk was méér te doen voor het ondersteunend personeel en de schoolleiders, groepen voor wie er een stapje extra in het vat zou zitten bij deze onderhandelingen, maar ook voor hen was er te weinig.

AOb-bestuurder Eugenie Stolk: “We hadden een heel reële looneis voor al het personeel in het onderwijs, maar daar viel niet over te praten. Op deze manier zou het loonverschil tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs weer groter worden. Dat is in deze tijd onbespreekbaar. “

AOb-bestuurder Eugenie Stolk: ‘Je kunt het in deze tijd niet maken om een flut-cao af te sluiten’

De huidige cao liep tot 1 maart 2019 en veel mensen hoopten op een echte verbetering. Veel scholen zijn op zoek naar nieuwe mensen omdat er vanwege het oplopende lerarentekort te weinig personeel is. Hadden met een nieuwe cao meer mensen aangetrokken kunnen worden?

Flut-cao

“Dat was natuurlijk onze bedoeling”, zegt Stolk. “Het tekort aan personeel is een zorg van iedereen. Er zijn eenvoudigweg niet genoeg mensen meer te krijgen voor goed onderwijs voor al onze kinderen. Je kunt het dan niet maken om een flut-cao af te sluiten in deze tijd. Het maakt mij oprecht boos dat overal geld voor lijkt te zijn, behalve voor een goede cao voor personeel in het basisonderwijs. Dit zijn de mensen die zorgen voor goed onderwijs aan alle kinderen van Nederland.”

De details over het stoppen van de onderhandelingen vind je in dit nieuwsbericht op AOb.nl

Meer nieuws