Soms leggen directies percentages op van het gedeelte van het onderwijs dat online moet worden verzorgd: 20 procent tot zelfs 70 procent.
Soms leggen directies percentages op van het gedeelte van het onderwijs dat online moet worden verzorgd: 20 procent tot zelfs 70 procent.

Beeld: Pixabay

Mbo-scholen stellen deel online les verplicht

Enkele mbo-scholen willen docenten verplichten om voortaan een deel van hun lessen online te verzorgen. Dat kan niet door de beugel, vindt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “De keuze tussen online of fysiek onderwijs is aan de docent.”

‘Het onderwijs moet voortaan gedeeltelijk online worden gegeven.’ Dat is de boodschap waarmee sommige roc’s hun docenten na de zomervakantie welkom heten. Uit een inventarisatie van de Volkskrant blijkt dit in elk geval gebeurt op Albeda (Rijnmond), MBO Utrecht, het Graafschap College (Doetinchem), ROC A12 (Ede) en het Deltion College (Zwolle).

“Diverse verontruste leden hebben hierover bij ons aan de bel getrokken”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “Soms leggen directies zelfs percentages op van het gedeelte van het onderwijs dat online moet worden verzorgd. Ik heb 20 procent tot zelfs 70 procent voorbij horen komen.”

‘Online les scheelt huisvestingskosten en maakt grotere groepen mogelijk’

Het online geven van vakken heeft niets meer te maken met corona, want het mbo mag inmiddels volledig open. “Als reden geven roc’s vaak aan dat online onderwijs ‘meer van deze tijd’ en ‘meer flexibel’ is, zegt De Moel. “Maar als je slecht denkt kan je ook andere redenen verzinnen. Het scheelt bijvoorbeeld in de kosten van huisvesting en online kan één docent aan grotere groepen studenten lesgeven.”

Opleggen

Het van bovenaf opleggen van online onderwijs is tegen de afspraken, zegt De Moel. “Er is in het ‘servicedocument’ vastgelegd dat de coronacrisis niet moet worden misbruikt om veranderingen in het onderwijs door te drukken.” Ook heeft de Tweede Kamer in een motie van Peter Kwint (SP) vastgelegd dat fysiek onderwijs de norm blijft.

Geëxperimenteerd

En natuurlijk is er tijdens en door de coronacrisis veel geëxperimenteerd en veel ervaring opgedaan met online onderwijs. “Online onderwijs kan een meerwaarde hebben”, zegt De Moel. “Maar dat kan het beste worden beoordeeld door de docenten. Zij kunnen, als professionals, het beste bepalen of en in welke mate zij in de toekomst online onderwijs willen verzorgen.”

Statuut

Het is ook in het professioneel statuut van docenten vastgelegd dat zíj gaan over de manier waarop het onderwijs wordt verzorgd, zegt De Moel. “En niet de directies, managers of colleges van bestuur.”

Ben je nieuwsgierig naar de stand van zaken bij jou op school, neem dan contact op met de OR.

Heb je al informatie gekregen en maak je je zorgen, neem dan contact op met Informatie en Advies Centrum van de AOb: 030 298 95 99 of mail naar info@aob.nl

Meer nieuws

Autonomie staat onder druk

De vrijheid om je werk op eigen wijze te kunnen doen, staat op veel scholen onder druk. Personeel in het onderwijs heeft het gevoel vooral... LEES VERDER