De anderhalvemeter-regel komt voor het mbo en hoger onderwijs te vervallen.
De anderhalvemeter-regel komt voor het mbo en hoger onderwijs te vervallen.

beeld: NHL Hogeschool

Mbo en hoger onderwijs ‘open’ zonder anderhalve meter

Het mbo en het hoger onderwijs kunnen in het nieuwe collegejaar weer vrijwel volledig open. “Het is heel verstandig dat het kabinet onderwijs als prioriteit heeft gekozen en dit keer niet kiest voor Dansen met Janssen”, reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

Het mbo en hoger onderwijs kunnen vanaf komend studiejaar weer open zonder dat er anderhalve meter afstand hoeft te worden gehouden, bevestigde demissionair minister-president Mark Rutte zojuist tijdens de coronapersconferentie. “Ruim een miljoen jonge mensen hebben anderhalf jaar grotendeels online onderwijs gevolgd. De gevolgen daarvan zijn ernstig. Alles afwegende geven we daarom nu voorrang aan het mbo en hoger onderwijs”, sprak Rutte.

‘We geven nu voorrang aan het mbo en hoger onderwijs’

Het Outbreak Management Team adviseert namelijk pas op zijn vroegst 20 september de anderhalvemeter-regel los te laten. Volgens Rutte is het ondoenlijk voor de onderwijsinstellingen voor het eerste semester, de eerste onderwijsperiode, een dubbele planning te maken en dus mogen mbo en hoger onderwijs vanaf 30 augustus de anderhalvemeter-maatregel al loslaten. Wel zijn er aanvullende maatregelen zoals een maximale groepsgrootte van 75 studenten in collegezalen. Daardoor zullen studenten van grotere studies als psychologie of rechten hoorcolleges alsnog online moeten volgen.

‘Studenten en onderwijspersoneel hebben een rottijd achter de rug’

Andere maatregelen die blijven gelden zijn eenrichtingsverkeer in gebouwen en een ventilatieplicht. Ook worden studenten en personeel tweemaal per week opgeroepen zich te blijven zelftesten en mondkapjes te blijven dragen bij verplaatsing.

De AOb vindt het verstandig dat het kabinet ditmaal bij de besluitvorming het onderwijs als uitgangspunt heeft genomen. “En nu niet kiest voor Dansen met Janssen”, zegt voorzitter Tamar van Gelder. “Studenten en onderwijspersoneel hebben een rottijd achter de rug met al het online onderwijs. Iedereen doet enorm zijn best om er wat van te maken, maar eenvoudig is het niet.”

‘Een herhaling van het oplopen van de besmettingen zoals deze zomer gebeurde, zou echt afschuwelijk zijn’

“We hopen wel dat het loslaten van de anderhalve meter en het openen van de mbo- en hoger onderwijsinstellingen veilig is”, vervolgt Van Gelder. “Een herhaling van het oplopen van de besmettingen zoals deze zomer gebeurde, zou echt afschuwelijk zijn. Het vrijwillig testen en de maximale grootte van 75 studenten in een zaal zijn voorzorgmaatregelen; het blijft wel spannend of het genoeg is.”

Bekijk ook onze veelgestelde vragen over de coronacrisis

Meer nieuws