De kans dat ABP-pensioenen komend jaar verlaagd worden, is reëel, zegt het fonds.
De kans dat ABP-pensioenen komend jaar verlaagd worden, is reëel, zegt het fonds.

Beeld: Pixabay

Pensioenpremie ABP stijgt in 2021

Het ABP, het pensioenfonds waar onderwijspersoneel bij aangesloten is, verhoogt de pensioenpremie volgend jaar. De premie stijgt van 24,9 naar 25,9 procent. Wie een ABP pensioen ontvangt, blijft voorlopig steken op de huidige uitkering. Sterker nog: de kans op een pensioenverlaging voor 2021 is ‘nog steeds reëel’, aldus het ABP.

Onderwijspersoneel dat pensioen opbouwt bij het ABP, gaat vanaf januari 2021 maandelijks iets meer betalen voor zijn pensioen. Een leraar met een bruto salaris van 3500 euro komt op een netto premiestijging uit van zo’n 9 euro netto per maand, rekent het ABP voor. Pensioenpremies worden door werkgevers en werknemers samen betaald. Doorgaans betaalt de werkgever zo’n 70 procent en de werknemer ongeveer 30 procent.

Prijsontwikkeling

Het ABP laat in hetzelfde persbericht weten dat ze de pensioenen in 2021 niet mee kan laten groeien met de prijsontwikkeling. De prijzen stegen met 0,71 procent, aldus het fonds. Ook voor de komende jaren verwacht ABP zijn uitkeringen niet te kunnen verhogen. In tegendeel: ‘De kans op een pensioenverlaging in 2021 is nog steeds reëel’, schrijft het ABP.

Oudejaarsdag

Doorslaggevend is de dekkingsgraad van het fonds op oudejaarsdag. Op 31 december 2020 moeten de Nederlandse pensioenfondsen 90 procent van hun ‘verplichtingen’ in kas hebben om een pensioenverlaging te voorkomen. Op 31 oktober was de dekkingsgraad bij het ABP 88,2 procent.

Beter voorbereid

Voor onderwijspersoneel geboren tussen 1953 en 1961 organiseert het ABP samen met de AOb dit najaar een twintigtal kleinschalige, online bijeenkomsten over hun pensioen. De opbouw, veranderingen in aow-leeftijden en de keuzes die je kunt maken, komen aan bod. Omdat de bijeenkomsten snel volgeboekt waren, volgt in 2021 een nieuwe serie. AOb-leden die dit betreft krijgen een uitnodiging in de mail: zorg dus dat de AOb je juiste mailadres heeft en wijzig jouw gegevens zo nodig op MijnAOb.

Ook in 2019 steeg de ABP-pensioenpremie. Toen met 2 procentpunt.

 

Meer nieuws