Pensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen niet in 2019.
Pensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen niet in 2019.

Beeld: Typetank

Pensioenfonds ABP kan pensioenen niet verhogen

Het ABP, het pensioenfonds waar leraren bij zijn aangesloten, kan de pensioenen volgend jaar niet laten meestijgen met de prijsontwikkeling. De pensioenpremie stijgt wel van 22,9 naar 24,9 procent van het pensioengevend salaris: het bedrag dat dient als basis voor berekening van de pensioenpremie.

Dat maakte het ABP-bestuur onlangs bekend. Het bestuur verwacht ook de komende jaren de pensioenen niet te verhogen, zo laat het ABP weten. Dat het pensioenfonds de pensioenen niet kan verhogen, heeft te maken met de dekkingsgraad, de verhouding van de bezittingen en verplichtingen. De gemiddelde dekkingsgraad is te laag volgens de normen om te pensioenen te kunnen verhogen, aldus het ABP.

De pensioenpremie stijgt van 22,9 naar 24,9 procent van het pensioengevend salaris. Werkgevers betalen 70 procent van deze premie en werknemers 30 procent. In de praktijk betekent het voor iemand die 3500 euro bruto per maand verdient, een bedrag van 11 euro per maand extra aan premie.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER