Onderwijs eist 12 procent loonsverhoging – anders staking in september

De AOb en de collega-vakbonden leggen voor primair en voortgezet onderwijs een looneis van 12 procent neer bij het kabinet. Als er op 16 juni geen goed bod ligt voor verhoging van de lonen, volgen er stakingen in september.

Er is 12 procent loonsverhoging nodig voor het personeel in het primair en voortgezet onderwijs. Dat vinden de gezamenlijke vakbonden AOb, CNV, FNV en FvOv. Ze hebben een ultimatum gestuurd naar het kabinet. “De inflatie is torenhoog en het lerarentekort blijft toenemen”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. “Het lerarentekort los je echt niet op door de lonen in het onderwijs minder te laten stijgen dan de inflatie. Integendeel.”

‘Ons beroep is het mooiste ter wereld, maar moet ook wat betreft salaris aantrekkelijk blijven’

Om die eis kracht bij te zetten voerden de bonden donderdag 25 mei actie in het hele land. Overal werden protest-handtekeningen aangeboden aan bestuurders, in Amsterdam bijvoorbeeld aan wethouder Marjolein Moorman en in Den Haag aan minister Dennis Wiersma.

Handtekeningen

“Op zo’n vierhonderd scholen voor voortgezet onderwijs hebben in totaal circa 16.000 leraren en ondersteuners een protest-handtekening gezet”, zegt Evers. “En er komen nog steeds nieuwe lijsten met handtekeningen binnen. Logisch: de mensen in het onderwijs willen gewoon een fatsoenlijke loonsverhoging.”

Loonkloof

Ook de collega’s uit het primair onderwijs sluiten zich bij de actie aan. “We hebben jarenlang gestreden om de loonkloof tussen po en vo te dichten”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. “Dat is vorig jaar eindelijk gelukt. We gaan niet accepteren dat er dit jaar alweer achterstanden en verschillen ontstaan. Vanaf nu trekken we samen op met het voortgezet onderwijs. Hun loonsverhoging is de onze – en omgekeerd.”

Staking

Roovers: “Laten we het mooiste vak dat er bestaat redden. Ons beroep moet ook wat betreft salaris aantrekkelijk blijven. Wat er tot nu toe aan loonruimte wordt geboden, is volstrekt onvoldoende. Als er op 16 juni geen goed loonbod ligt, komen er stakingen in september.”

Lees de ultimatum-brief hier

Blijf op de hoogte van de acties via de de actiepagina

Steun ons, je collega’s (en jezelf) in deze actie voor loonsverhoging: word lid van de AOb. De eerste drie maanden zijn gratis.

Meer nieuws