Primair onderwijs en werkgevers sluiten zich aan bij acties vo

De AOb-leden in het primair onderwijs sluiten zich aan bij de acties in het voortgezet onderwijs. De werkgevers in het vo doen ook mee met de actie.

Het loonbod van het kabinet is volstrekt onvoldoende om de salarissen in het voortgezet onderwijs te betalen. En dus ook onvoldoende voor een loonsverhoging voor de collega-leerkrachten in het primair onderwijs, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. “We hebben jarenlang gestreden om de loonkloof tussen po en vo te dichten. Dat is vorig jaar eindelijk gelukt, en we gaan dus niet accepteren dat er dit jaar alweer achterstanden ontstaan. Vanaf nu trekken we samen op. Hún loonsverhoging is de onze – en omgekeerd.”

‘Het láátste wat we moeten doen, is het beroep van leraar onaantrekkelijker maken door onvoldoende te betalen’

De onderwijsvakbonden AOb, FNV, CNV en FvOv voeren volgende week op 25 mei samen actie in het voortgezet onderwijs. Op vijf plaatsen in het land worden handtekeningen overhandigd aan de politiek. Dat gebeurt laat in de middag, om de eindexamens niet te verstoren.

Werkgevers

De werkgevers in het voortgezet onderwijs hebben zich aangesloten bij de actie. “Formeel onderhandelen wij met de werkgevers over loonsverhoging”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. “Maar de werkgevers krijgen hun geld weer vanuit Den Haag. En ook de werkgevers vinden dat zij onvoldoende geld krijgen om een goed loonbod te doen.”

Front

Op 25 mei sluiten dus ook de AOb-leden in het primair onderwijs zich aan. “En als er daarna nog acties volgen, hopen we dat ook de collega-vakbonden in het primair onderwijs en de werkgevers in het primair onderwijs meedoen”, zegt Roovers. “Dan vormen we één front.”

Toekomst

En dat laatste is heel hard nodig. Roovers: “Elke dag zijn er weer leerlingen de dupe van het lerarentekort. Het laatste wat we dan moeten doen is het beroep van leraar onaantrekkelijker maken door onvoldoende te betalen. Kabinet, kom over de brug: het gaat uiteindelijk om de toekomst van Nederland.”

Bestuurders Thijs Roovers en Simone Fomenko vertellen in dit filmpje waarom het primair onderwijs zich gaat aansluiten bij de acties:

Meer nieuws