Beeld: HOP

Meer hbo-docenten met tijdelijk contract

Bijna een op de zes hbo-docenten heeft een tijdelijk contract, blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging Hogescholen. De AOb wil de ‘flexibele schil’ inperken.

Vandaag heeft de Vereniging Hogescholen nieuwe cijfers online gezet over het personeel in het hbo. Het aandeel docenten met een tijdelijk contract stijgt licht van 15 naar 16 procent. Onder portiers, managers en ander ondersteunend personeel gaat het aandeel omhoog van 13 naar 15 procent.

Uitzicht

Wel geven de tijdelijke arbeidsovereenkomsten vaker uitzicht op een vaste baan, laat een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen weten. Vroeger was dat 9 procent van de tijdelijke contracten, nu ruim 22 procent. De rest is echt flexibel.

‘Bij vast werk hoort een vast contract’

“In de vorige hbo-cao hebben we afgesproken: bij vast werk hoort een vast contract”, reageert AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. Hij vindt het positief dat een deel van de hogescholen zich aan deze regel houdt. Maar de AOb-bestuurder ziet ook ruimte voor verbetering. “Hogescholen die koste wat het kost een flexibele schil willen houden, zonder een aanwijsbare reden zoals krimp, daar gaan we binnenkort mee in gesprek aan de cao-tafel.”

Want er zijn nog altijd opvallende verschillen tussen de hbo-instellingen. Hogeschool Utrecht is de kampioen van de vaste contracten. Van de vijftien grootste hbo-instellingen heeft Utrecht de meeste docenten in vaste dienst. Bij slechts 8 procent van hen staat er een einddatum in het contract.

Onderbetaling

Het ondersteunend personeel is vooral zeker van zijn baan bij Zuyd Hogeschool, NHL Stenden en Fontys: meer dan 90 procent heeft daar een vast contract. Van de grote hogescholen telt de Hogeschool Leiden daarentegen de meeste docenten met een tijdelijk contract: 23 procent. Eerder dit jaar bleek dat de Hogeschool Leiden ook veel docenten onderbetaalt. Bijna de helft van het onderwijzend personeel zit er in schaal 10 of lager.

Schaal 10

Onderbetaling en tijdelijke contracten hangen niet per se samen. De Hogeschool Windesheim heeft bijvoorbeeld ook veel docenten met een tijdelijk contract, terwijl die hogeschool juist bijna geen docenten in schaal 10 zet.

Lees ook: Flink deel wetenschappelijk personeel heeft tijdelijk contract 

Meer nieuws