André Postema stapt op als collegevoorzitter van LVO.
André Postema stapt op als collegevoorzitter van LVO.

Beeld: Typetank

LVO-bestuurder Postema stapt toch op wegens examendrama

De Limburgse collegevoorzitter André Postema legt zijn functie bij de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) alsnog per direct neer na het eindexamendrama eerder dit jaar. Dat maakt LVO vandaag bekend aan alle medewerkers.

Postema stopt op verzoek van de raad van toezicht. Ook Jan Schrijen, de voorzitter van de raad van toezicht, legt zijn functie neer. Een interim leidinggevende zal de taken van Postema waarnemen totdat er een nieuwe bestuurder is gevonden. ‘Met hun terugtreden willen André Postema en de voorzitter van de Raad van Toezicht rekenschap geven van hetgeen bij VMBO Maastricht is misgegaan’, zo schrijft LVO op hun website.

Onder druk

Afgelopen juni kwam bij VMBO Maastricht, één van de scholen van LVO, een examendrama aan het licht: 354 examens werden ongeldig verklaard. De positie van Postema stond onder druk, maar desondanks maakte de raad van toezicht eind september bekend dat het contract van Postema nog twee jaar werd verlengd. Tweede Kamerleden waren ontstemd over deze beslissing en gingen met onderwijsminister Arie Slob hierover in debat. Ook de minister liet doorschemeren dat Postema afstand van zijn functie zou moeten doen.

De raad van toezicht wilde dat Postema bleef om leiding te geven aan de ‘hersteloperatie’ die volgde op het examendrama. In een persbericht schrijft de school nu: ‘Met het behalen van het diploma van de laatste groep getroffen leerlingen van VMBO Maastricht komt de hersteloperatie in een nieuwe fase. Daarmee en vanwege de afronding van de onderzoeken van de inspectie is het moment gekomen dat ruimte wordt gemaakt voor een nieuw bestuur.’

Onderzoek

Volgens LVO concludeert de Onderwijsinspectie ook bestuurlijke fouten in hun nog te publiceren onderzoek. Zo heeft het bestuur niet op tijd bijgestuurd en niet kunnen voorkomen dat de problemen ontstonden. Naast VMBO Maastricht zijn er ook op andere scholen ’tekortkomingen’ door de inspectie geconstateerd.

Postema publiceerde vandaag op zijn Facebook-pagina een statement. Daarin schrijft de bestuurder dat hij ‘verbijsterd’ is over het onderzoek van de inspectie en dat de hele situatie met de examens en problemen bij Vmbo Maastricht is ‘gepolitiseerd’.

Meer nieuws