De raad van toezicht van LVO verlengt het contract van bestuurder André Postema met twee jaar.
De raad van toezicht van LVO verlengt het contract van bestuurder André Postema met twee jaar.

Beeld: Pixabay

Limburgse bestuurder blijft langer ondanks examendrama

De collegevoorzitter van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), André Postema, mag nog twee jaar langer aanblijven als bestuurder. Ondanks het examenschandaal afgelopen zomer heeft de raad van toezicht dit gisteren besloten. De Tweede Kamer wil hierover in debat met onderwijsminister Arie Slob.

Het contract van Postema loopt op 1 november dit jaar af. Gisteren maakte Jan Schrijen, voorzitter van de raad van toezicht, bekend dat Postema nog twee jaar langer mag aanblijven. De raad van toezicht besluit of bestuurders langer mogen blijven of niet. Schrijen laat weten dat de contractverlenging samenhangt met het eerdere besluit kort na het examendrama op VMBO Maastricht om Postema als bestuurder door te laten gaan.

Grote betekenis

‘Uiteraard kent de raad van toezicht de publieke en politieke discussie over zijn positie. Daar staat tegenover dat juist in deze woelige periode zijn ervaring en kennis van de totale organisatie van LVO van grote betekenis is’, licht Schrijen toe in een bericht op de website van LVO.

Jan Schrijen, raad van toezicht LVO: ‘Daar staat tegenover dat juist in deze woelige periode zijn ervaring en kennis van de totale organisatie van LVO van grote betekenis is’

De raad wil de lopende onderzoeken afwachten en dan pas oordelen over de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Afgelopen juni kwam het examendrama aan het licht en werden er 354 examens ongeldig verklaard bij VMBO Maastricht, een onderdeel van LVO. De school maakte grote fouten: cijfers waren verkeerd geregistreerd, veel toetsen waren niet gemaakt. Er werd een interim-bestuurder aangesteld om orde op zaken te stellen. Ook liet minister Slob eerder in een debat doorschemeren dat hij niet blij was dat Postema aanbleef.

Verbijsterd

De Tweede Kamer wil naar aanleiding van dit nieuws een debat met minister Arie Slob. Kamerlid Michel Rog (CDA) noemt het ‘verbijsterend’ op Twitter en diende schriftelijke vragen in. Hij wil van Slob weten of hij de mogelijkheid heeft om het besluit van de raad van toezicht terug te draaien. Ook Peter Kwint, Kamerlid voor de SP, vindt de verlenging onbegrijpelijk en wil snel in debat.
Kamerlid Harm Beertema (PVV) liet aan het Algemeen Dagblad weten dat de PVV wil dat de minister meer wettelijke middelen krijgt. ‘De raden van toezicht en colleges van bestuur hebben alle macht en leven in hun eigen morele bubbel.’

In juli stopte Postema wel met zijn functie als fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer.  Hij bleef aan als senator.

Meer nieuws