Beeld: Rijksoverheid

Eindexamen Maastrichtse vmbo’ers hoeft niet opnieuw

De 354 gedupeerde vmbo’ers van twee scholen in Maastricht hoeven niet opnieuw eindexamen te doen. Dat maakte onderwijsminister Arie Slob zojuist bekend. Hun scores blijven geldig tot 1 januari 2019. Ze krijgen daarmee de tijd om de ontbrekende schoolexamens te maken en alsnog hun diploma te halen.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Slob weten dat hij gebruikmaakt van zijn bevoegdheid om de scores van de centrale eindexamens -die in heel Nederland in april en mei zijn afgenomen- te laten staan. De inspectie en het College van Toetsen en Examens hebben namelijk geen tekortkomingen ontdekt bij deze eindexamens. Met dit besluit wijkt Slob af van de examenregels, maar dit is volgens de minister een unieke situatie. Bovendien mogen leerlingen niet de dupe zijn van slecht bestuur van een school.

Ongeldig

Afgelopen vrijdag maakte Slob bekend dat de eindexamens ongeldig zouden worden verklaard. De vmbo’ers van de scholen Porta Mosana en Sint-Maartencollege hadden eigenlijk geen eindexamen mogen doen, omdat er zeer grote problemen bij de schoolexamens waren ontdekt. Vakken waren niet of verkeerd afgesloten en cijfers ontbraken.

‘Het beeld rond de schoolexamens is ernstig’

Slob schrijft dan ook in zijn brief dat de scholieren er met dit besluit van vandaag alleen nog niet zijn. ‘Het beeld rond de schoolexamens is ernstig’, aldus Slob. Duizenden toetsen zijn niet gemaakt. De leerlingen moeten alsnog in de zomer aan de slag om de gemiste stof in te halen. ‘Ze missen helaas wezenlijke onderdelen van de leerstof en hebben veelal grote achterstanden opgelopen’, zo staat in de brief.

Inhalen

Met het besluit om de cijfers van het eindexamen te laten staan, kunnen leerlingen hun diploma alsnog halen. Een deel van de leerlingen kan in de zomer de ontbrekende schoolexamens maken en daarna beginnen aan hun vervolgopleiding. Een ander deel van de leerlingen zal meer tijd nodig hebben om de grote achterstanden in te lopen. Slob wil zorgen dat zij wel alvast aan hun vervolgopleiding kunnen beginnen. Ook is er een groep voor wie de achterstanden zo groot zijn dat het jaar opnieuw gedaan moet worden.

De brief van minister Arie Slob aan de Tweede Kamer lees je via deze link.

Meer nieuws