Algemeen

Leraren stichting Flore krijgen loon bij tweede staking

Mocht het op 12 december tot een tweede staking komen in het basisonderwijs, dan zal scholenstichting Flore in Heerhugowaard het loon van de leraren en ondersteuners doorbetalen. Dat laat Adrie Groot, collegevoorzitter van de stichting, weten. “De situatie is exact hetzelfde als vorige keer.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

loon-uitbetalen

Beeld: Typetank

Het ultimatum dat het PO-front - waarin de AOb en andere onderwijsorganisaties verenigd zijn - heeft gesteld loopt in de week van 5 december af. Als minister Arie Slob dan niet met 1,4 miljard euro over de brug komt voor werkdrukverlaging en een beter salaris zullen basisschoolleraren op 12 december opnieuw het werk neerleggen. Eerder hielden basisscholen al op 5 oktober hun deuren gesloten.

De meeste schoolbesturen betaalden hun personeel die eerste staking door, omdat ze de doelen van de acties ondersteunen. ‘Het was zeer bijzonder dat ze dat deden’, meldt een woordvoerder van de PO-raad, de vertegenwoordiger van de basisschoolbesturen, per mail. ‘Werkgevers zijn niet verplicht om het salaris door te betalen bij een staking, daarvoor wordt de stakingskas van de bonden ingezet. De meeste stakingen zijn gericht tegen werkgevers, maar nu staan de werkgevers en leraren zij aan zij.’

Advies

De PO-raad is één van de organisaties uit het PO-front. De raad gaf bij de eerste staking besturen het advies om door te betalen. Bij de tweede staking in december laat de raad het aan de scholen zelf over, zo blijkt uit de handleiding op de website. Volgens de communicatiemedewerker gaf 23 procent van de schoolbesturen eerder in een enquête aan dat ze bij een tweede staking zouden doorbetalen. ‘We horen wel van meer leden dat ze deze keer niet doorbetalen, maar om hoeveel besturen het precies gaat weten we niet’, schrijft de woordvoerder. ‘Dat laat onverlet dat de besturen de acties van het PO-front steunen.’

We horen wel van meer leden dat ze deze keer niet doorbetalen, maar om hoeveel besturen het precies gaat weten we niet

Stichting Consent in Enschede heeft het personeel al laten weten niet door te betalen, maar steunt wel de doelen en de acties. Het bestuur, met 32 scholen, schrijft aan de medewerkers dat ze inzetten op meer handen in de klas door extra onderwijsassistenten. ‘We zijn niet in staat om nog meer middelen in te zetten.’

Zelfde situatie

De Stichting Flore, waar ongeveer 750 docenten werken, heeft het voornemen het onderwijspersoneel wel uit te betalen op 12 december. “Ik sta achter mijn personeel en ben het volledig met ze eens”, zegt collegevoorzitter Groot. “Bovendien heb ik de bekostiging al gehad en heb ik niet gehoord dat OCW het geld gaat terugvorderen. Alle leidinggevenden zijn ingelicht over het standpunt en deze week komt het op ons intranet. Ik snap zelf de verandering niet bij andere schoolbesturen, ik heb geen nieuw argument gehoord. De situatie is hetzelfde als in oktober.”

Of alle scholen van de stichting Flore wederom dicht zijn, net als op 5 oktober, weet Groot nog niet. “We zijn dat nu aan het inventariseren. Het is een individuele keus om wel of niet te staken. Ik hoop dat heel Nederland meedoet.”

Eind september liet AOb-bestuurder Tamar van Gelder al weten dat onderwijsmedewerkers die lid zijn van een vakbond eventuele reiskosten en een vergoeding van 61 euro ontvangen tijdens de stakingsdag.